Activiteiten Binnen de Vrouwenbibliotheek Utrecht Leesgroepen Poëziegroep

De poëziegroep las Anneke Claus

Tijdens haar laatste bijeenkomst van dit seizoen las de poëziegroep een vijftal gedichten van Anneke Claus. Maar eerst bekeken we een filmpje van deze gewezen stadsdichter van Groningen – Koelkast zei je.

We waren erg ingenomen met haar onverwachte taal – vooral in de oudere gedichten, zoals Bonsai” en “Oude Gelieven uit de bundel Bonzai! (2005).
Bij ons riepen de gedichten veel beelden op, de kettingfunctie viel ons op en ook associaties met werk van o.a. Jan Engelman. “Vooraf & daarna” lazen en bespraken we wat sneller voordat we doorgingen met twee gedichten uit de bundel Begrafenis van de mannen uit 2016: “Wat is ook weer het verschil tussen ironie en sarcasme” en “Nooit dezelfde rivier“.  Vooral het ironie/sarcasme-gedicht deed dat we in een bijna verhitte discussie verzeild raakten over wat nou ironie en wat nou sarcasme was – gaat het dan over tekstuele kenmerken, of is het meer de semantiek die het doet? welk soort triggers maken je alert op ironie/sarcasme? Is het wel ethisch om over ironie te spreken als het gaat over zulk zware onderwerpen als oorlog en geweld? Of maakt een liefdevolle relatie met het geïroniseerde dat je eerder ironisch dan sarcastisch bent?
Ook gingen we even in op de eeuwige discussie over wanneer iets poëzie is (omdat die gedichten toch vrij prozaïsch zijn) – het leuke van díe discussie is, dat je er nooit uitkomt!

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress