Recensies

‘Vertel me het einde’ door Valeria Luiselli

Waarom ben je naar de Verenigde Staten (VS) gekomen? ” Deze vraag maakt deel uit van de vragen – in totaal 40 – die gesteld worden aan kinderen die vanuit Centraal Amerika naar de VS gereisd zijn. Ze zijn ongeregistreerd, reizen zonder volwassenen en proberen zich te voegen bij familie die al in de VS woont.

In haar essay “Vertel me het einde” schrijft Valeria Luiselli over deze kinderen. Ze vertelt over haar werk als tolk bij de immigratiedienst in New York. Zij stelt de 40 vragen, waarvan de antwoorden uiteindelijk zullen bepalen, of een kind mag blijven of niet.

De schrijfster geeft ons informatie over de oorzaak van deze kinderexodus; ze verhaalt over de vaak gruwelijke reis – met ” La Bestia”een goederentrein- die de kinderen maken en beschrijft de situatie van de kinderen in de VS. Vaak van de regen in de drup.

De overheid ziet de toename van het aantal kinderen sinds 2013 als een hinderlijk probleem , een crisis, en probeert de uitzettingsprocedure steeds meer te versnellen.

Valeria weet waar ze het over heeft. Ze duikt dan ook diep in de materie. Dit roept vele vragen op: ” Gaat het hier om immigratie of is er sprake van een vluchtelingencrisis?”; ” Is er rassendiscriminatie in het spel?”; ” Is dit een lokaal of een globaal probleem? ”

Oplossingen zijn moeilijk te vinden. Wel maken kleine particuliere initiatieven enig verschil. Vooral nu we in het Trump-tijdperk zitten, is het thema steeds actueler geworden. Het is een aanklacht en een indringend en onthullend betoog van een zeer geëngageerde schrijfster die wederom een “inconvenient truth” aan de orde stelt.

Het boekje is zeer goed leesbaar en geeft veel aanleiding tot discussie en is daarom zeer geschikt voor het lezen met een boekenclub.

Uitgeverij              Das Mag Uitgevers & Uitgeverij Karaat, 2017
Pagina’s               132
Vertaald                uit het Engels door Merijn van Hulst en Fiep van Bodegom (Tell me how it ends)
ISBN                     978 9492 478 528

Recensie door Gretha Visser, april 2018

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress