Recensies

‘Warme melk’ door Deborah Levy

De pas afgestudeerde Sofia Papastergiadis is samen met haar zieke en invalide moeder naar Spanje gegaan om haar te laten behandelen door wonderdokter Gomez. Sofia heeft zich al vele jaren het hoofd gebroken over welke ziekte haar moeder heeft. De ene dag kan ze niet lopen en de andere dag kan ze wel lopen. Nu zijn ze voor 3 maanden in Spanje in de hoop dat dokter Gomez Sofia’s moeder kan genezen.

Sofia is zo ontzettend met haar moeder bezig dat ze zelf ook kreupel gaat lopen. Ze is een twee-eenheid met haar moeder. In Spanje zal dat veranderen door dokter Gomez. Hij beveelt Sofia een eigen leven te leiden en alleen op dinsdagen bij de behandeling van haar moeder te zijn.

Sofia gaat naar het strand en gaat in zee zwemmen en loopt kwallenbeten op. Ze beleeft allerlei avonturen en ontmoet ook vele mensen met wie ze dingen onderneemt. Met Ingrid gaat ze kokosijs maken. Met Juan, de student van de EHBO post op het strand die de kwallenbeten behandelt van strandbezoekers, raakt ze bevriend en gaat ze een seksueel avontuur aan. Met Julieta begint ze een praatclubje. Kortom ze doet veel en beleeft veel.

Aan het einde van het boek neemt Sofia’s moeder het besluit haar voeten te laten amputeren in Londen. En dokter Gomez geeft het betaalde geld voor de medische behandeling terug aan de moeder omdat hij haar niet kon genezen. Sofia’s moeder zet haar dochter aan om meer haar eigen leven op te bouwen aan het einde van het boek.

Sofia gaat ook haar vader bezoeken, maar daar is ze niet erg welkom. Haar vader ging weg toen Sofia vijf jaar oud was en had geen contact onderhouden. Sofia is opgevoed door haar moeder. Haar vader van 69 jaar oud is getrouwd met een 29 jarige jonge vrouw. Hij heeft een dochter met deze vrouw, een baby van 3 maanden oud. Sofia wil graag hulp van haar vader zodat ze haar studie voor haar master antropologie af kan maken, maar hij is niet van plan om haar financieel te steunen. Hij is van plan zijn geld en bezittingen aan de kerk na te laten. Hij is erg gelovig geworden en plaatst het geloof boven en voor alles.

De reis van Sofia in dit boek is een reis naar volwassenheid enerzijds en anderzijds een reis naar binnen. Ze groeit door terwijl ze de reis maakt.

Haar groei naar een meer volwassen eigen leven in dit boek is heel erg mooi opgeschreven. Rose, Sofia’s moeder, blijft dezelfde soort persoonlijkheid en Sofia’s vader is ook nog steeds de afwezige vader die hij al was sinds Sofia vijf jaar oud was. Sofia is een echte gedreven jonge vrouw die zelf wat op moet gaan bouwen.

uitgeverij        De Geus, 2017
pagina’s          240
vertaald          uit het Engels door Astrid Huisman en Roos van de Wardt (
ISBN               978 9044 538 847

Recensie geschreven door Bianca van Leeuwen, januari 2018

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress