Recensies

‘Mika’ door Elsa Osorio

Mika is een roman gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Mika Etchebéhere (1902 – 1992). Wat zo bijzonder is aan deze Argentijnse vrouw, is dat zij de enige vrouw is die een colonne aanvoerde tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1934-1938). Het belangrijkste deel van het boek speelt zich dan ook af in deze oorlog. Iedereen die Mika heeft gekend vond haar uitzonderlijk. Ze was erg intelligent en strijdlustig.

De schrijfster kwam voor het eerst op het spoor van dit verhaal, en van deze uitzonderlijke vrouw, via Juan José Hernándes. Hij is ook een Argentijns schrijver en leefde in de tijd van Mika, hij heeft haar zelfs gekend. Hij vertelde Elsa Osorio een verhaal waarbij zij in eerste instantie dacht dat Mika een fictief personage was. Toen bleek dat dit niet zo was, heeft het verhaal van Mika de schrijfster vele jaren vergezeld. Ze heeft ontzettend veel interviews afgenomen met mensen die Mika hebben gekend, plekken bezocht waar Mika woonde en veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis en politiek. Maar liefst 25 jaar lang heeft ze met dit verhaal rondgelopen voordat er eindelijk een boek kwam. Het duurde onder andere zo lang omdat het nogal ingewikkeld was qua politieke situatie, geschiedenis en documentatie van dit alles. Ze heeft er meerdere malen het bijltje bij neer willen gooien, maar toch kwam Mika steeds weer op haar pad. Helaas heeft ze Mika zelf niet meer kunnen spreken.

Een groot deel van de roman gaat over Mika’s strijd tegen fascisme en dictatuur. Dat begint al in haar geboorteland Argentinië. Ze was echter niet in één stroming te vatten. Ze praat over marxisme, stalinisme, communisme, Trotzki en vele anderen. Er worden zoveel politieke partijen en mensen benoemd, dat het soms lastig is te volgen welke afkorting voor wat staat en wie waarbij hoorde. Dit maakte dat het in het begin wat minder makkelijk weg las.

Mika gaat ook over de innige liefde van Mika en Hippolito, haar man. Hij was even intelligent en strijdlustig als zij en samen deelden ze in die zin een rijk leven. Ze reisden de strijd achterna en lazen, discussieërden en vochten samen voor een eerlijke wereld.

Al met al krijg je een kijkje in de politiek van de Spaanse Burgeroorlog en deels ook de Tweede Wereldoorlog. Ook krijg je een kijkje in een mooi liefdesverhaal en een roerig reizend leven. In het begin is het misschien wat verwarrend, maar uiteindelijk is het een inspirerend verhaal over iemand die écht staat voor haar waarden en zich actief inzet om de wereld te verbeteren: Mika.

Elsa Osorio (1952) is een Argentijns schrijfster, die in haar boeken vaak de moderne Argentijnse geschiedenis gebruikt als thema. Daarnaast is ze actief als journaliste, docente en scriptschrijfster voor film en televisie.
Internationale bekendheid kreeg Elas Osorio met Luz uit 1998. Deze roman won de literatuurprijs van Amnesty International. Het vertelt het verhaal over de zoektocht van een jonge Argentijnse vrouw die vermoedt dat ze in 1976 in de gevangenis werd geboren en door de junta bij haar ouders werd weggehaald.
Een ander thema dat vaak in Elsa Osorio’s werk terugkomt is de Argentijnse. In 2006 publiceerde ze Cielo de tango (Tangohemel, in het Nederlands uitgebracht onder de titel Ana) waarin ze deze dans een belangrijke rol geeft in verschillende episoden van de recente Argentijnse geschiedenis. (naar Wikipedia)

Uitgeverij      AmboAnthos, 2012
Pagina’s        309
Vertaald        uit het Spaans door Marga Greuter en Margriet Muris (Mika)
ISBN              978 9041 420 329

Recensie door Rowen de Heij, oktober 2017

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress