Recensies

‘Overal vogelzang’ door Evie Wyld

Jake is een bewoonster van een oude wat afgelegen boerderij en heeft alleen maar een hond, die Dog heet, en een schaapskudde als gezelschap. Ze ontloopt menselijk gezelschap, ook al krijgt ze regelmatig uitnodigingen om wat te komen drinken in de kroeg. Ze is niet mensenschuw, maar wil alleen met rust gelaten worden. Ze draagt een geheim met zich mee en heeft de nodige littekens uit haar leven voor ze schapenboerin werd. Wat het geheim is blijft lang verborgen voor de lezer van dit boek. Ze laat door eenzaam te leven het verleden en de littekens van het verleden ver achter zich.

Jake heeft op haar woonplek de nodige problemen. Ze treft om de twee nachten een verscheurd schaap aan en heeft geen idee wie toch steeds die schapen vermoordt. Haar schaapskudde is al niet zo groot, 50 schapen, maar elke twee nachten een vermoord schaap vinden is dan erg. Haar schaapskudde wordt erg klein als dat zo doorgaat. Ze gaat naar de politie om te melden dat haar schapen worden vermoord.

Verder denkt ze dat haar boerderij in de gaten wordt gehouden. Ze is extra oplettend. Lloyd sluipt op een nacht rond de boerderij op zoek naar een slaapplaats. Zo komt Lloyd in haar leven en gaat niet meer weg. Lloyd is ook eenzaam op zijn eigen wijze. Ze vullen elkaar goed aan.

Het is een compleet mysterie wie de schapen verscheurt en dood maakt en het wordt niet echt opgelost. Het raadsel blijft door het hele boek bestaan. Op het einde zien Jake en Lloyd wel de dader die steeds de schapen vermoordt, maar ze kunnen niet goed zien wie of wat het is. Het is in elk geval een imposant groot wezen dat ze nog nooit eerder hebben gezien in hun leven. Het is allemaal heel mysterieus.

Jake is een interessante persoonlijkheid die zich duidelijk ontwikkelt in de loop van het verhaal. Overal vogelzang is een boek dat je niet wilt neerleggen als je er eenmaal in begonnen bent.

Uitgeverij       De Geus, 2016
Pagina’s        283
Vertaald         uit het Engels door Roos van de Wardt (All the birds, singing)
ISBN              978 9044 535 471

Recensie door Bianca van Leeuwen, september 2017

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress