Recensies

‘RUNA’ door Vera Buck

Runa is een thriller die zich afspeelt in de macabere vrouwen-psychiatrie in het jaar 1884. De tijd waarin alle problemen van vrouwen zo ongeveer onder ‘hysterie’ geschaard werden. De tijd van methodes als ijsbaden, het verwijderen van de baarmoeder of clitoris en het gebruik van een zogeheten ovarium-pers.

Je maakt kennis met de hoodfpersoon, Jori, die geneeskunde studeert op de neurologische afdeling van de enorme Salpêtrière-kliniek in Parijs. Toentertijd onder leiding van zenuwarts Charcot, die demonstraties gaf van zijn technieken om hysterie te behandelen alsof hij een naargeestig soort goochelaar was.
”De derde fase, die Charcot clownisme noemde, kwam en ging. De mannen volgde de verdraaiingen nieuwsgierig. Anastasia draaide, kromde plotseling haar rug en strekte haar onderlichaam samen met het metalen zadel (de ovariumpers) zo hoog in de lucht tot alleen haar voeten en schouders het matras nog raakten. De beroemde
arc de cercle: de cirkelboog. ‘Kijk toch eens, heren!’ riep Charcot, alsof hij degene was die het kunststuk uitvoerde in plaats van het meisje. ‘Heb ik u teveel beloofd?

Het verhaal wordt vanuit het perspectief van vele personages verteld, die allen te maken hebben met Runa.
Charcot krijgt een jong meisje op het podium. Zij reageert op geen enkele methode en is daarom een bijzonder geval: Runa. Jori Hell, een jonge arts in opleiding, heeft thuis in Zwitserland een vriendin waar hij mee wil trouwen, maar zij lijdt ook aan hysterie. Hij voelt de druk om te promoveren, en zijn geliefde te helpen, en stelt daarom voor Runa te behandelen. Ergens anders in Parijs zien we het verhaal van een oude ex-agent LeCoq die op eigen houtje een onderzoek start naar aanleiding van een lugubere moord. Jori’s pad kruist na enige tijd dat van LeCoq, alleen vallen de puzzelstukjes nog niet goed in elkaar.

Door de wisselingen van vele perspectieven krijg je steeds meer puzzelstukjes van het verhaal bij elkaar. Dit maakt het spannend. Sowieso is het hele decor van dit verhaal al eng en intrigerend, zeker omdat het voor een groot deel op waargebeurde geschiedenis berust. Charcot en het Salpêtrière hebben echt bestaan. Zo ook (bijna) alle behandelmethodes die gebruikt worden. In eerste instantie is het een zeer spannend boek omdat Runa vrij angstaanjagend lijkt, maar als het verhaal vordert krijg je ook sympathie voor haar. Daarin is het een unieke thriller.

Soms is de Duitse schrijfster Vera Buck wat lang van stof in haar debuut, maar daardoor wordt de spanning goed opgebouwd. Ik, die niet perse van thrillers houd, heb dit (vrij dikke) boek toch gretig verslonden. Dus, een aanrader voor de liefhebber van thrillers, maar ook als dit wat minder je genre is.

Uitgeverij          Karakter , 2016
Pagina’s            519
Vertaald             uit het Duits door Corry van Bree (Runa)
ISBN                  978 9045 211 664

Recensie door Rowen de Heij, september 2017

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress