Recensies

‘Plotseling, alleen’ door Isabelle Autissier

Ludovic en Louise gaan samen op wereldreis. Ze nemen een sabbatical en gaan met de Jason, hun zeilboot, om de wereld zeilen. Na een uitstapje te hebben gedaan op Antarctica vergaat de Jason en stranden ze op een ‘onbewoond eiland’. Ze moeten zich zien te redden totdat ze gered kunnen worden. Dat betekent overleven onder de meest extreme omstandigheden.

Zo moeten ze jagen op pinguïns, deze slachten en het vlees drogen. Ze proberen een andere boot, die ook op Antarctica ligt, te repareren en zeilklaar te maken, maar dat mislukt, de boot valt uit elkaar. Ook worden ze teleurgesteld als er een groot schip vlak langs vaart en hen niet redt. Kortom, ze lijden veel en de ontberingen zijn groot.

Ludovic zal deze ontberingen niet overleven. Louise ontdekt een onderzoeksstation en redt zichzelf. Er is eten, verwarming en koffie. Het enige wat ze moet doen is zien te overleven. Ze weet dat er na de winter weer een team onderzoekers zal komen en dan zal ze gered zijn. Ze wordt gered.

Na haar redding keert ze terug naar Frankrijk waar ze als een held wordt begroet. Kranten schrijven over haar en ze is te zien in alle media. Dat voelt heel vreemd voor Louise. Er zal zelfs een boek komen. Louise besluit alle aandacht achter zich te laten en er komt ook geen boek, omdat ze dat niet wil. Ze kiest voor een anoniem leven.

Qua ontwikkeling is Louise de meest interessante verhaalfiguur. Van bescheiden “kleintje” naar zelfverzekerde “grote” Louise. Ludovic is eerder iemand die altijd sterk was, en uiteindelijk komt hij om het leven door uitputting, honger, koude en ellende. De altijd sterke Ludovic kan niet tegen alle ontberingen, de kou en de honger.

Nadat ze bijna gered werden door dat grote langsvarende schip knapt er iets in Ludovic en raakt hij depressief. De omstandigheden maken hem ziek. Louise die altijd als het “kleintje” werd gezien is opeens veel sterker en flinker dan Ludovic. Louise is weliswaar mager geworden, maar ze is niet depressief of ziek. Als ze terug in Frankrijk is, zal ze vaststellen dat ze heel anders is geworden dan de Louise die op wereldreis ging. En ze maakt keuzes die ze voordat ze op wereldreis ging nooit gemaakt zou hebben.

Uitgeverij          De Bezige Bij, 2016
Pagina’s            224
Vertaald            uit het Frans door Floor Borsboom (Soudain, seuls)
ISBN                  978 9023 499 756

Recensie door Bianca van Leeuwen, september 2017

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress