Recensies

‘Pijn’ door Zeruya Shalev

Pijn is een zeer indrukwekkend verhaal geschreven door de Israëlische schrijfster Zeruya Shalev.

Tien jaar geleden raakte Iris zwaargewond bij een terreuraanslag in een bus. Nu heeft ze haar oude leven weer opgepakt en is ze werkzaam als directrice van een school. Haar man draagt haar op handen en de kinderen zijn het huis uit – maar de pijn is gebleven.

Zeruya Shalev slaagt erin om met dit zeer persoonlijke verhaal de lezer mee te trekken in haar gevoelswereld, waarin pijn overheerst. Letterlijk, lichamelijk. Maar ook haar liefdesleven wordt op een diep emotionele manier beschreven. Haar twijfels over haar relatie met haar echtgenoot, haar herwonnen jeugdliefde, die ze uiteindelijk weer moet loslaten, de dochter die zich van haar afgekeerd heeft, de moeizame relatie met haar moeder. En het gemis van haar vader, die op jonge leeftijd is omgekomen in de Jom-Kippoeroorlog.

Bij het lezen van deze roman valt het op dat de dialogen niet worden begonnen en geëindigd met aanhalingstekens. Hierdoor ben je als lezer geneigd te snel te lezen, althans, dat was mijn ervaring.

Door de emotionele en beeldende vertelkunst wordt de lezer meegetrokken in het zeer persoonlijke verhaal over Iris en haar gecompliceerde wereld, over erotiek en zelfbedrog.

Zelf overleefde de Israëlische schrijfster net zo’n terreuraanslag als ze in deze roman beschrijft.

Zeruya Shalev woont in Jeruzalem, en behoort naast David Grossman en Amos Oz tot de meest gelezen auteurs uit Israël.

Uitgeverij         Cossee, 2015
Pagina’s           416
Vertaald            in 2016 uit het Hebreeuws door Sander Hoving (Ke’ev)
ISBN                  978 9059 366 442

Recensie door Mary Maarseveen, juli 2017.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress