Nieuwsbrieven

Juni (openings)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

Juni is de maand van minstens twee jaarlijks terugkerende heel verschillende literaire evenementen: Poetry International Festival en de Spannende Boekenweken (zie verderop). 

Dit jaar haalt Poetry International voor de 48e keer de beste dichters uit alle windstreken naar Rotterdam. De stichting Poetry International is een literaire organisatie die zich ten doel stelt aandacht te
vragen voor goede poëzie uit binnen- en buitenland en om de internationale uitwisseling tussen dichters, poëzievertalers, -kenners en -liefhebbers te stimuleren. Naast poëzievoordrachten in uiteenlopende talen biedt het festival films, muziek, interviews, lezingen, themabijeenkomsten en masterclasses. “Het is een feest van de poëzie: verlangen, kritiek, avontuur en troost, met de kunst van het woord als brandstof.” Wat opvalt is dat niet een overmaat aan dichters te gast zal zijn, maar het zijn wel mensen met heel verschillende, vaak bijzondere achtergronden. De vrouwelijke dichters zal ik er uitlichten met behulp van teksten uit de VPRO-gids:
– De geëngageerde Nederlandse filosofe Hannah van Binsbergen (1993) geeft in haar gedichten een persoonlijk onderzoek weer naar wat er zich in en om haar afspeelt. Met haar debuut Kwaad Gesternte won ze 2 prijzen.
– De in Engeland opgegroeide Canadese Marianne Morris (1981) speelt met verwachtingspatronen. Haar zinnen nemen vaak verrassende wendingen, haar taal is afwisselend complex en abstract, of eenvoudig en herkenbaar. Persoonlijke onderwerpen (liefde, relaties, gezondheid) wisselt ze af of verwerkt ze in maatschappijkritische prozagedichten.
– De poëzie van Mae Yway (Myanmar 1991) is als een afspiegeling van haar leven, waar ze als jonge vrouw op reflecteert. Scherpe observaties en uitspraken zijn hecht weergegeven en met een laconieke toon, De opeenvolging van zinnen lijkt soms impulsief, maar het is een keuze die voortkomt uit haar besef van de werking van taal, met haar nevenschikkingen. Ze draagt de lezer op om haar of zijn eigen interpretatie te kiezen.
– De Slowaakse Mária Ferenčuhová (19975) is docente en filmcritica (documentaires). Haar grote interesse is het filmisch vastleggen van de werkelijkheid, ook in haar poëzie. In haar recente bundel imunita gebruikt zij medische taal en promoveert deze tot poëzie. Uit de beschrijvingen van symptomen en individuele ervaringen met ziekte ontstaat een portret van individuen, de maatschappij als geheel en het menselijk lot.
– De Portugese Margarida Vale de Gato (1973) is behalve dichteres ook vertaalster (Engels en Frans). Haar poëzie kent uiteenlopende vormen en maakt gebruik van verschillende poëtische middelen. Karakteristiek is het minimale gebruik van interpunctie en de grote variatie in ritme en klank. Haar gedichten bevatten veel citaten en lijken eenvoudig, maar er schuilen meerdere betekenislagen onder. De gedichten in haar recente bundel Lançamento dragen alle als titel een voornaam.
– De poëzie van de Française Anne Kawala (1980), die aan de kunstacademie studeerde, kent vele vormen. Ze gebruikt iconografische en typografische elementen. Hierdoor is haar poëzie niet alleen tekstueel, maar ook visueel. Haar teksten zijn niet altijd lineair te lezen en bezitten bovendien veel herhalingen en diverse, soms raadselachtige verwijzingen. Zo krijgen ze op associatieve wijze hun meerstemmige betekenis. Haar debuut in 2008: F.aire L.a F.euille (f.l.f)
– In de poëzie van de Filipijnse Mookie Katibak-Lacuesta (1980) willen de zinnen elkaar zowel versterken als ter discussie stellen op eenzelfde manier als de personages in haar werk hun aanwezigheid ten opzichte van een ander verhullen en onthullen. Haar taal volgt de onzekerheden van de menselijke verhoudingen, maar doet dat met zinnen die resoluut, krachtig en uitgesproken zijn. Dit was al zichtbaar in haar debuut The Proxy Eros en krijgt verdieping in haar tweede bundel Burning Houses.
Meer info en programma: http://www.poetry.nl

Onlangs uitgebrachte titels:
– In Chamlang. De eerste Nederlandse vrouwenexpeditie beschrijft Myra de Rooy een inspirerend In Chamlang. De eerste Nederlandse vrouwenexpeditie en spannend reis- en klimavontuur van zes Nederlandse vrouwen, die zonder hulp van andere klimmers of lokale Sherpa-gidsen de Chamlang beklimmen, een ruim 7.000 meter hoge bergtop in de Himalaya. De vrouwenexpeditie van 1988 was een unicum en niet zonder gevaar – onstuimig weer, lawines, gletsjerspleten, steenslag en staalhard ijs. Door de beklimming van de Chamlang te verweven met de kennis en inzichten van nu krijgt het verhaal diepgang en actualiteit. Behalve om een fysieke prestatie gaat het om de interactie binnen het klimteam. Wat doet het nemen van extreme risico’s en het afhankelijk zijn van elkaar met je? Is een expeditie met alleen vrouwen écht anders dan een gemengd of mannenteam? Is er onderlinge empathie en saamhorigheid of blijven de deelnemers eenlingen met slechts één doel: de top.
– In Open zee doet Catherine Poulain in mooie precieze taal verslag van een jonge vrouw die vanuit Frankrijk in Alaska gaat wonen. Het is een rauwe, oorspronkelijke en onbekende wereld, bevolkt door eenzame zielen, die permanent geconfronteerd worden met de elementen. De Franse schrijfster laat de lezer geboeid en gefascineerd achter, kijkend naar een wereld en een schepping, die naar andere wetten blijkt te luisteren dan die van ons. Een wereld waar ze zelf ook heeft gewoond. Het boek meerdere malen bekroond.
– Gebaseerd op het klassieke sprookjesverhaal van Charles Perrault, Riket met de Kuif, schreef de Française Amélie Nothomb een modern literair sprookje met dezelfde titel over een genie die oerlelijk is en een adembenemend mooi, maar weinig intelligent meisje. Ze worden geheel tegen de verwachting in stapelverliefd op elkaar. Het klinkt op het eerste gezicht misschien niet erg veelbelovend maar Amelie Nothomb schijnt er een ’waar genot’ van gemaakt te hebben.
– De Amerikaanse Elif Batuman debuteerde in 2010 met een sprankelende liefdesverklaring aan de Russische literatuur: De bezetenen. Nu komt ze met De idiootwaarin ze via haar alter ego Selin een portret maakt van de kunstenares als jonge vrouw, een vrouw die zich realiseert dat ze gedoemd is om schrijfster te worden.
– Met Het meisje in de trein schreef Paula Hawkins een uitzonderlijk goed trillerdebuut, dat ruimschoots werd beloond. In het water is de opvolger en gaat over een alleenstaande moeder die dood in een rivier wordt gevonden op dezelfde plaats waar een tienermeisje eerder die zomer in het water sprong om een eind aan haar leven te maken. Ze blijken niet de enigen te zijn.
 Sara en Liv van Suzan Hilhorst is een indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op hun gezin. Het is geschreven in een prachtige, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder én kind vertelt de Nederlandse schrijfster in dit debuut haar autobiografische verhaal.
– In De gevaarlijkste plek ter wereld van Lindsey Lee Johnson raakt een lerares gefascineerd door de verborgen levens van haar bevoorrechte leerlingen (uit een schatrijke wijk ten noorden van San Francisco), die getekend blijken door een drama dat zich drie jaar eerder afspeelde en resulteerde in de zelfmoord van een klasgenoot, waarbij niemand onschuldig was.
– De lessen van de Italiaanse Michela Murgia gaat over een actrice, Eleonora, die lerares in levenskunst is. Ze leert jonge mensen hoe ze zich moeten kleden, hoe ze een gesprek voeren, hoe ze naar kunst moeten kijken, hoe ze muziek, elegantie, goed eten moeten waarderen. En ze laat ze zien dat het loont buiten de gebaande paden te denken en verder te kijken dan alleen naar de oppervlakte. Het contact met haar leerlingen wordt nooit al te persoonlijk, totdat ze de 18-jarige Chirù als leerling aanneemt. Dan ontdekt Eleonora opnieuw de inhoud van haar eigen lessen met alle gevolgen vandien.
– In Nina Simone neemt Alan Light de lezer mee op een geloofwaardige tocht langs de verdrietige en verbijsterende wirwar van Nina Simone’s leven. Ondanks haar grote talent werd de briljante en tegenstrijdige zangeres gedwarsboomd door haar eigen instabiliteit. In de turbulente tijden van de jaren zestig, had Simone moeite om haar artistieke identiteit en ambitie te verzoenen met haar toewijding aan de burgerrechtenstrijd. Alan Light schijnt nieuw licht op haar leven in deze definitieve biografie.
– In een geheel nieuwe Nederlandse vertaling is de Engelse klassieker Capture the castle (1949) van Dodi Smith uitgekomen: De dagboeken van Cassandra Mortmain.  Cassandra is 17 jaar en verdrijft de tijd met het opschrijven van haar dagelijkse belevenissen en observaties. Ze woont met haar excentrieke familie in de ruïne van een middeleeuws kasteel. Haar vader schreef ooit een bestseller, maar slijt zijn dagen met detectives lezen in zijn studeerkamer. De familie moet rond zien te komen van niets. Het toch al niet saaie leven wordt overhoop gegooid door een rijke Amerikaanse buurman. De Engelse versie hebben we in de bibliotheek staan.

Activiteiten in Utrecht en daarbuiten:
– Op 10 juni wordt in de Tolhuistuin in Amsterdam een avond gehouden over de Amerikaanse schrijfster Toni Morrison, Tori XL, ode aan Tony Morrison. Ze legt via woorden het Afro-Amerikaanse leven en de cultuur vast.  In 1993 won ze, als emeritus professor van de Princeton University, de Nobelprijs in de Literatuur. Haar verhalen gaan in op de schaduwzijde van een mensenleven maar laten ook ruimte voor integriteit en verlossing. De ode aan Toni Morrison zal worden gebracht samen met bewonderaars uit de literatuur, muziek, poëzie en dans.
Meer info: http://www.slaa.nl/events/tori-xl-ode-aan-toni-morrison/
– Van 9 t/m 23 juni zijn de Spannende Boekenweken, net als de ’gewone’ boekenweek georganiseerd
door de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Het thema dit jaar is ’De thriller als vakantieboek’. Het blijkt dat mensen in de vakantie niet alleen meer lezen, maar ook dat spannende boeken favoriet zijn. Gemiddeld nemen mensen zo’n zes boeken mee op reis en in de aanloop naar de zomervakantie zorgen spannende boeken voor 37% van de totale omzet van fictie verkoop. O.a. de Amerikaanse Karin Slaughter zal met haar nieuwe boek Goede dochter bij verschillende boekhandels en bibliotheken langs komen
Meer info: http://www.spannendeboekenweken.nl
– Het Jane Austen-jaar, 200 jaar na haar overlijden, is nog steeds aan de gang. Op 3 en 4 juni speelt amateurtoneelgezelschap Oude Liefde in theater De Trap in Amsterdam Pride and Prejudice. Er is een Nederlandse toneelbewerking gemaakt van dit gelijknamige boek van Jane Austen. Voor zover bekend wordt Pride and Prejudice voor het eerst in het Nederlands op toneel uitgevoerd.
Meer info: http://www.toneelgroepoudeliefde.nl

Bibliotheek-nieuws
Een bericht van de poëziegroep die in september aan een nieuw seizoen gaat beginnen. Na een paar jaar alleen Nederlandse (of Vlaamse en Zuid-Afrikaanse) dichteressen te hebben gelezen zal dat nu uitgebreid worden naar internationale dichteressen, maar wel in Nederlandse vertaling. Als je zin hebt om deel te nemen, er zijn nog een paar plaatsen vrij.
https://vrouwenbibliotheek.nl/2017/05/28/poeziegroep-2017-2018/

In memoriam  The book is read, the long day closes.” (Arthur Sullivan)
Op 3 mei jl, ruim een week voor haar 60e verjaardag, is Ingrid de Bruijn overleden. Zij was oud-bibliothecaresse in Nieuwegein en heeft ons de afgelopen twee jaar geholpen bij het catalogiseren van de collectie, waardoor alle titels met omschrijvingen nu via de catalogus op onze website te vinden zijn. Ingrid, we danken je hartelijk voor je werk en je trouwe inzet. Ingrid’s man en kinderen wensen we veel sterkte bij het verder gaan zonder haar.

Nieuwe boeken in de bibliotheek 
Ontregeld van Charlotte Wood, Het Purperen land van Edna Ferber, Hier zijn is heerlijk. Het leven van Paula Modersohn-Becker van Marie Darrieussecq, Femme fatale. Liefde, leugens en het geheime leven van Mata Hari van Pat Shipman,

Nieuwe recensies van deze maand als link bijgevoegd 
https://vrouwenbibliotheek.nl/2017/05/06/kleine-helden-door-almudena-grandes/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2017/05/12/de-herontdekking-van-het-lichaam-door-bregje-hofstede/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2017/05/16/de-stalkster-door-mirjam-rotenstreich/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2017/05/28/een-onberispelijke-man-door-jane-gardam/

De leenbijdrage voor 2017 is opnieuw vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op banknummer NL71 INGB 0009 2669 95 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2017‘. Meer overmaken om de vrouwenbibliotheek extra te ondersteunen mag natuurlijk altijd.
Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.

Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden, de nieuwsbrief is ook te lezen via onze website.

Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                             Utrecht,  29 mei 2017

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress