Recensies

‘De Stalkster’ door Mirjam Rotenstreich

De stalkster is het beste te omschrijven als een vluchtige misdaadroman met een twist. Het is een vlot verhaal, dat zich heel makkelijk laat lezen.

Het hoofdpersonage, Elsemijn, verliest haar partner Binck door een eenzijdig verkeersongeluk. Binck was een undercoveragent in het Nederlandse drugscircuit en de politie vermoedt dat het om een moord gaat. Wat volgt is een grootschalig onderzoek waaruit blijkt dat Binck wellicht een dubbelleven leidde. Elsemijn lijkt hier blind voor en verliest zichzelf in haar verdriet.

De twist zit ‘m in het narratief. Aanvankelijk lijkt het alsof de focus op het politieonderzoek ligt, vooral wanneer er nieuwe feiten aan het licht komen. Wanneer Elsemijn steeds meer wordt buitengesloten, zowel door de politie als door de familie van Binck, ontstaat er een soort verhaal in het verhaal. Elsemijn begint haar eigen onderzoek en de uiteindelijke climax van het verhaal lijkt af te wijken van het opgezette plot.

Hoewel de twist interessant en inventief is, komt deze niet helemaal uit de verf. De personages zijn te oppervlakkig en het verhaal te kort. Hierdoor komen de gebeurtenissen soms wat geforceerd over. Als lezer krijg je bijvoorbeeld niet echt de kans om sympathie voor Elsemijn op te bouwen, terwijl dat eigenlijk wel nodig is om het einde van het boek te waarderen.

Daartegenover staat dat De stalkster wel een spannend boek is. De schrijfstijl is duidelijk, maar niet te simpel. Het plot vordert gestaag en laat genoeg aan de verbeelding over om de lezer geïnteresseerd te houden. Kortom, zeker geen hoogstaande literatuur, maar juist een prima boek om op de bank, met een kop koffie, in een keer uit te lezen. Bewaar dit boek dan ook voor een luie zondagmiddag.

Uitgeverij     De Geus, 2016
Pagina’s       277
ISBN             978 9044 534 269

Recensie door Litania de Graaf, Mei 2017

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress