Recensies

‘Kleine helden’ door Almudena Grandes

Maar ik weiger de tijd die me nog rest alleen maar toe te kijken hoe de treurnis om me heen toeneemt. Daar heb ik geen zin in, en daarom zei ik tegen mezelf, kijk, laat ik om te beginnen maar eens in opstand komen tegen de kalender. En jij weet hoe leuk ik het vind om de kerstboom op te zetten en kaarsjes aan te steken, al die dingen die bij kerst horen.”
Haar kleinzoon kijkt haar aan, kijkt naar de boom, kijkt haar weer aan.
“Gelukkig kerstfeest in september, oma.”
Ze lacht en omhelst hem.
“Gelukkig kerstfeest, lieverd. Gelukkig kerstfeest…”

Almudena Grandes schildert de levens van de bewoners van een Madrileense wijk die zich ieder op eigen manier verhouden tot de crisis die vanaf 2008 de economie van Spanje onderuit heeft gehaald.

Kleine Helden is een soort belevingsroman van wat wij de afgelopen jaren in de media hebben kunnen lezen en zien. Vechters, verliezers, opportunisten, sociaal bewogenen, laffaards en principiëlen, ze geeft hen allemaal hun plek in dit drama, dat voor een groot deel het gevolg is van fout ‘groot’ geld en foute politici. Doordat het verhaal zo dicht op de huid van de geschiedenis staat, lijkt het zo gewoon.

Het verhaal mist de grandeur van (De drie bruiloften van) Manolita en tegelijkertijd houdt het de gevolgen en keuzes voor binnen een realiteit die levens overhoop heeft gehaald. Ook in deze roman geeft Almudena Grandes een impuls aan de wil tot leven en overleven. Ga je staan of zijg je neer? Gebruik je je creativiteit en vechtlust of ben/blijf/word je slachtoffer?
Almudena Grandes weet altijd een impuls te geven aan het leven, je eigen leven, door de vragen die ze opwerpt en de voorbeelden die ze tot leven brengt.

Uitgeverij       Signatuur, 2016
Pagina’s         267
Vertaald          uit het Spaans vertaald door Mia Buursma (Los besos en el pan)
ISBN               978 9056 725 679

Recensie door Olaf Janssen, april 2017

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress