Nieuwsbrieven

April (opening)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

Onze nieuwe website is online. Het was niet dat we eind afgelopen jaar ontevreden waren met het uiterlijk van onze site, integendeel. Ook waren we er nog niet op uitgekeken. Maar het thema van onze WordPress-site bleek met pensioen te zijn gegaan (zo wordt het daar genoemd – “retired”) en was niet helemaal bij de tijd met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van draagbare devices. Het was niet ‘responsive’ zoals dat heet. We begonnen te merken dat het thema  hier en daar niet meer helemaal ‘meedeed’. Tijd dus voor een nieuw thema voor onze website, een die wél responsive is en nog in het arbeidsproces meedraait. Na wat wikken en wegen hebben we een thema gevonden, dat in ieder geval voldoet aan de meeste van onze wensen. We zijn natuurlijk niet helemaal tevreden, maar we gaan er voorlopig mee verder.

De keuze om een website, die niet 100% helemaal volledig af is, online te zetten, hangt samen met de , dat we graag een website zien, die wat meer in beweging is dan hiervoor. We willen onze gebruikers nadrukkelijk uitnodigen om met voorstellen voor verbetering van de website te komen (graag mailen naar webmaster@vrouwenbibliotheek.nl). Ondertussen gaan we zelf door met het aanbrengen van verbeteringen, zowel qua layout (bijv de foto’s even groot) als qua navigatie (een recensie-index). Voor nu hebben we Astrid, Antjie en Virginia in ons banner – toch een mooi team van inspiratrices, of niet? Voor wat betreft de inhoud: die blijft in grote lijnen hetzelfde. We gaan, zoals u het van ons gewend bent, door met frisse recensies van lezers, nieuwsbrieven met tips over nieuwe boeken en culturele events en berichten over onze activiteiten. We zijn benieuwd wat u van onze nieuwe vormgeving vindt.  (naar de tekst van Jonna in het bericht over het online zetten van de nieuwe website)

De boekenweek is nog in volle gang, zie ook de nieuwsbrief van maart. Op de website van het literatuurmuseum staat een artikel over ’Verboden vruchten’ in de literatuur -het thema van deze boekenweek-. Daarnaast vind je er ook een uitgebreider artikel over de Nederlandse dichteres M Vasalis, Over de rand, met een aantal geluidsfragmenten. (http://www.literatuurmuseum.nl/artikelen/verboden-vruchten en http://www.literatuurmuseum.nl/verhalen/m-vasalis/over-de-rand.) In Trouw een artikel over Connie Palmen’s essay De zonde van de vrouw, over 4 vrouwen die ‘zichzelf sloopten’: https://www.trouw.nl/cultuur/palmen-schetst-vrouwen-die-zichzelf-sloopten~a48f2a0b/

Onlangs uitgebrachte titels 
– Schorshuiden van Annie Proulx, omschreven als een meesterwerk, een grote Amerikaanse roman over het continent, zijn oorspronkelijke bewoners, zijn kolonisten en hun gecompliceerde relatie met de natuur.
– De drie dochters van Eva van de Turkse schrijfster Elif Shafak gaat over een Turkse meisje dat opgroeit tussen twee vuren: haar vader is progressief, haar moeder probeert het gezin steeds strengere islamitische regels op te leggen. Zo gauw ze kan, vlucht Peri dan ook, aangespoord door haar vader, naar het verre Oxford. Maar ook de vriendinnen, die ze daar leert kennen, worstelen met hun geloof. En dan valt Peri ook nog als een blok voor een charismatische maar controversiële hoogleraar. Hij leert haar voor zichzelf te kiezen, maar tegen welke prijs?
–  Nachtschrijver van Jannie Regnerus gaat over Hannah, een restaurator in het Rijksmuseum. Het is haar werk om schilderijen te ontdoen van troebel vernis om de oorspronkelijke kleuren en details tevoorschijn te halen. Per toeval stuit ze op het werk van een blind geworden Friese dichter. Nachtschrijver leest als een klein, intiem, liefdevol schilderij.’ schrijft Opzij
–  In  Mannen leggen me altijd alles uit maakt de Amerikaanse schrijfster, historica en activiste Rebecca Solnit op haar geheel eigen manier duidelijk hoe onze Westerse samenleving nog altijd is doortrokken van ongelijkheid tussen de seksen.
– Een paar jaar geleden ontving Chimamanda Ngozi Adichie een brief van een goede vriendin waarin deze haar vroeg hoe ze haar dochtertje tot feministe kon opvoeden. Lieve Ijeawele is haar antwoord in de vorm van 15 voorstellen, een feministisch manifest in15 suggesties. Ik heb het nog niet gelezen maar ben wel benieuwd.
– Augustushet meisje in de nieuwe roman van kunstenares, dichteres en schrijfster Maria Barnas, wil een spreekbeurt houden over een boek dat verbrand werd, De duivelsverzen van Salman Rushdie. Allerlei vragen dringen zich op in deze vertelling die is geschreven in poëtisch proza.
– In Vrije radicalen van Carolina Trujillo vertelt een jonge Uruguayaan, die als jongen naar Nederland is geëmigreerd, zijn verhaal met de humor van een man die niets meer te verliezen heeft. Hij is geslaagd als verslaggever maar mislukt als mens: hij is bang voor zo ongeveer alles. Als hij zo psychotisch is dat hij zijn huis niet meer uit durft, vraagt hij zijn vriend hem te komen helpen.
– “Schaamteloos, niet publicabel” was in 1954 het ongezouten oordeel van de uitgeefster over De thuiswacht van Dola de Jong (1911-2003). Het was een vrijmoedige roman over de liefde en vriendschap tussen twee vrouwen, Erica en Bea, die totaal verschillend zijn. Ze delen uit praktische overwegingen samen een etage in Amsterdam. Het verhaal speelt zich af vlak voor het uitbreken van WO II.
– De eerste keer dat ik mijn hoed verloor is een rijk zelfportret in verhalen van de Franse schrijfster Colette (1873-1954). Haar werk is tijdloos. De teksten (veelal niet eerder gepubliceerd), die in dit deel van Privé-domein zijn samengebracht  gaan over haar jeugd in een non-conformistisch gezin in een Frans plattelandsdorpje, haar liefdesleven, de Grote Oorlog, de relatie met haar moeder en de vele plekken die van betekenis zijn geweest in haar leven, met name de Provence en Parijs .
– In Babylon verhaalt de Franse schrijfster Yasmina Reza over een ontspoord feest bij hoofdpersoon Elisabeth thuis waar de bovenbuurman na afloop komt zeggen dat hij zijn vrouw heeft gewurgd. Elisabeth besluit hem te helpen en de moord te camoufleren. Een met bijtende humor en intelligentie geschreven roman over het morele vacuüm van de moderne tijd en onze kwetsbaarheid, ondanks alle overvloed en rijkdom in de wereld. Trouw schrijft dat Yasmina Reza opnieuw excelleert in deze roman.

Activiteiten in Utrecht en daarbuiten:
– Nog t/m 14 mei 2017 toont Singer Laren een overzicht van het werk van een van de meest succesvolle hedendaagse fotografen uit Nederland: Desiree Dolron (Haarlem, 1963). Internationaal geniet de fotografe groot aanzien en is ze bekend geworden met haar reisreportage Exaltation. Images of Religion and Death (1991 – 1999), een bundeling van reisreportages waarin religieuze rituelen uit India, Thailand, de Filipijnen en Marokko worden getoond. Naast de verschillende fotoseries is in de tentoonstelling voor het eerst een aantal niet eerder vertoonde videowerken te zien, waaronder I will show you fear in a handful of dust (2016) en Uncertain TX (2016). Wim Pijbes schrijft in het nieuw te verschijnen Dolron-boek: “In de stilte van haar werk heerst de mysterie van het leven”.
Meer info: http://www.singerlaren.nl/nl/web/guest/desiree-dolron
– Veel verder weg, maar wel heel mooi: t/m 23 juli is in het Brooklyn Museum in New York te zien Living Modern, een overzichtstentoonstelling van het werk van de Amerikaanse kunstenares Georgia O’Keeffe. 
Meer info: https://www.brooklynmuseum.org/exhibitions/georgia_okeeffe_living_modern

Het was mij bij de voorbereidingen voor de nieuwsbrief al opgevallen: er zijn veel voorstellingen over vrouwen, moeders en dochters in de Stadsschouwburg in Utrecht komende maand. Ze noemen het zelf “Vrouwen in the lead in april.” Te zien zullen zijn o.a.:
– Op 14 april een optreden van Wende Snijders met heel verschillende liederen.
– Op 16 april en nog 4 zondagen presenteren het Centraal museum en de Stadsschouwburg de voorstelling Bep, de dochter van Rietveldeen intrigerende solo van de Utrechtse actrice en zangeres Audrey Bolder waarin ze onderzoekt hoe legitiem het is offers te brengen om je doel te bereiken. Bep, schilderes en oudste dochter van de architect en meubelmaker dient daarbij als inspiratiebron.
Meer info: https://www.stadsschouwburg-utrecht.nl/programma/?maand=2017-04&p=4#modal=/programma/6601/Audrey_Bolder/Bep_dochter_van_Rietveld/
– Op 18 april Moeder van het Vlaamse gezelschap Peepong Tom: ze is de belangrijkste vrouw in het vroege leven van ieder mens. Zelfs als ze er niet is, is er geen ontkomen aan haar bestaan: in ons onderbewuste, onze herinneringen, ons gedrag en onze relaties. Al deze stukjes worden door Peeping Tom met overrompelende gelaagde beelden in elkaar gepuzzeld.
Meer info: https://www.stadsschouwburg-utrecht.nl/programma/?maand=2017-04&p=4#modal=/programma/5697/Peeping_Tom/Moeder/
– Op 20 april Lost in grey/the spirit of Frida van de in Nederland geboren danseres, choreografe en antropologe Kalpana Raghuraman. Ze ontwikkelde een heel eigen dansstijl, geïnspireerd door de Indiase dans. Lost in grey is een emotioneel duet van een man en een vrouw en hun zoektocht naar elkaar, The spirit of Frida is een solo in de geest van Frida Kahlo, een ode aan de kracht en creativiteit van de Mexicaanse kunstenares.
Meer info: https://www.stadsschouwburg-utrecht.nl/programma/?maand=2017-04&p=4#modal=/programma/5825/Kalpanarts_Company/Lost_in_Grey_The_Spirit_of_Frida/

Bibliotheek-nieuws
We hebben afgelopen maand een opdracht ingediend bij ‘Het Bureau’, een opdracht die studenten Bedrijfscommunicatie van de Hogeschool Utrecht zouden kunnen kiezen voor hun 3e jaars-stage. In de opdracht heeft Jonna een doel geformuleerd om  meer gebruikers en vrijwilligers aan te trekken.

Nieuwe boeken in de bibliotheek  
Het vogelhuis van Eva Meijer, Afscheidstournee van Vrouwkje Tuinman, De Thuiswacht van Dola de Jong, De tere bloemen van het verstand van Myrte Leffring, De herontdekking van het lichaam van Bregje Hofstede, Pijn van Zeruya Shalev, De drie dochters van Eva van Elif

Nieuwe recensies van deze maand als link bijgevoegd 
http://vrouwenbibliotheek.nl/2017/03/02/gustav-en-anton-door-rose-tremain/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2017/03/05/het-huis-aan-de-sont-door-dolores-thijs/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2017/03/08/branie-door-annet-mooij/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2017/03/15/het-vogelhuis-door-eva-meijer/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2017/03/17/audrey-anne-door-jolien-janzing/

De leenbijdrage voor 2017 is opnieuw vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op banknummer NL71 INGB 0009 2669 95 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2017‘. Meer overmaken om de vrouwenbibliotheek extra te ondersteunen mag natuurlijk altijd.
Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.

Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden, de nieuwsbrief is ook te lezen via onze website.
Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                             Utrecht,  28 maart 2017

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress