Recensies

‘Het huis aan de Sont’ door Dolores Thijs

Dit boek is het vervolg op Out of Africa van Karen Blixen en gaat over de laatste jaren van haar leven in haar geboorteland Denemarken. Na de dood van haar vriend Denys Finch Hatton en het debacle met de koffieplantage in Kenia verlaat Karen Blixen Afrika en keert terug naar Denemarken. Ze gaat wonen op het landgoed van haar familie, Rungstedlund, en probeert een nieuw leven op te bouwen. Ook probeert ze zich te verzoenen met het verleden.

Op haar imposante landgoed schept ze een wonderlijke wereld van excentrieke verkleedpartijen, vreemde feesten, vreemde maanrituelen waarbij de maan vereerd wordt, en in de zomer winterkleren dragen. Karen Blixen is geen makkelijke tante en botst regelmatig met haar personeel. Dat maakt ze altijd weer goed door naderhand een taart te bakken. Al komt het erop neer dat Karen Blixen, die geen keukenprinses is, begint met een taart te bakken en ze die laat voltooien door de huishoudster. Ze jaagt regelmatig haar personeel de stuipen op het lijf.

In Het huis aan de Sont wordt een beeld geschetst dat ontroerend is. Karen Blixen is een eenzame, kinderloze vrouw die naar liefde en affectie verlangt. Een heel intrigerende vrouw die tevens avonturierster en schrijfster is. Een vrouw die Afrika niet los kan laten. Een vrouw die veel huisdieren heeft: 3 katten en twee honden. Een van de honden sterft evenals de 3 katten die aangereden worden. In de loop van het boek eindigt ze met 1 hond. Karen Blixen staat erop als barones te worden aangesproken. Ze heeft die titel door haar huwelijk met baron Bror Blixen van wie ze gescheiden is.

Het boek begint met een sollicitatiegesprek omdat Karen Blixen een nieuwe huishoudster zoekt. De oude huishoudster wil graag met pensioen. Ze neemt de nieuwe huishoudster aan. De nieuwe huishoudster heeft een zoontje en Karen Blixen zal in de loop van het boek een hele bijzondere band ontwikkelen met dit zoontje. De nieuwe huishoudster speelt een grote rol in het boek. Door haar ogen worden diverse gebeurtenissen verteld. Het huis aan de Sont is vlot geschreven en leest heel makkelijk.

Dolores Thijs is journaliste en schrijfster. Ze schreef diverse boeken, waaronder De vrouwenval, en Retour Berlin Ostbahnhof. Dolores Thijs heeft het landgoed Rungstedlund bezocht en tijdens dit bezoek ontstond een bijzondere vriendschap tussen de voormalige huishoudster van Karen Blixen en Dolores Thijs. Er ontstonden ook zeer persoonlijke gesprekken over de 30 jaar die Caroline Carlsen doorbracht met Karen Blixen. Door dit contact met Caroline Carlsen kon Dolores Thijs een uniek boek schrijven over het leven van Karen Blixen na Afrika.

Uitgeverij        Marmer, 2015
Pagina’s          252
ISBN                978 9460 682 124

Recensie door Bianca van Leeuwen, februari 2017

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress