Nieuws Nieuwsbrieven

Maart (opening)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

Afgelopen maand heeft de Lezeres des Vaderlands de rekening opgemaakt van een jaar bijhouden van Nederlandstalige boekenbijlages. Vorig jaar januari had ze haar eigen functie in het leven geroepen: iedere week de boekenbijlage van verschillende bladen inventariseren en de Loden Leesbril uitreiken aan de boekenbijlage die het minste ruimte liet voor vrouwen, waarbij ze zich beperkt heeft tot NRC Handelsblad, Trouw, De Volkskrant, Het Parool, De Standaard, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer (#lekkertellen). Ze heeft geturfd hoeveel vrouwelijke en mannelijke auteurs er werden besproken, en hoeveel vrouwelijke en mannelijke critici erover schreven. Elke week heeft ze er op haar blog een humorvol stukje over geschreven. Haar conclusies en duiding zijn niet mis te verstaan, o.a.: de gemiddelde aandacht voor vrouwelijke auteurs blijft steken rond de 30%, Trouw steekt met kop en schouders uit voor wat betreft de hoeveelheid aandacht voor vrouwelijke auteurs, veel recenserende vrouwen vertaalt zich niet automatisch in veel besproken vrouwen, maar een hoog percentage mannelijke critici leidt zonder twijfel tot een laag percentage besproken vrouwen.
Overigens vindt ze niet dat haar taak er nu op zit, maar het tellen wel. Uiteindelijk ging het haar niet om de aantallen maar om het bewustzijn. Ze wilde laten zien dat er in Nederland en Vlaanderen nog altijd een mannelijk dominante cultuur is waarin er van een gelijk speelveld met een gelijke belangstelling voor uiteenlopende stemmen nog lang geen sprake is. “Cijfers zijn een krachtig middel om te laten zien hoe een aantal van die structuren eruit ziet,”  zegt ze, “aan lezers, aan recensenten, en aan de sceptici die denken dat het allemaal wel meevalt.”
Meer info en haar laatste blog: https://lezeresdesvaderlands.wordpress.com/2017/02/16/mogen-wij-de-rekening-een-jaar-lekkertellen/

Van 25 maart t/m 2 april is het weer Boekenweek. Het thema dit jaar is Verboden vruchten: verleiding en verbod, wel willen en niet mogen, heen en weer geslingerd worden tussen genot en geweten. Zoals altijd zullen er weer diverse literaire activiteiten worden georganiseerd. Connie Palmen heeft het boekenweekessay geschreven, De zonde van de vrouw. Hierin beschrijft ze de levens van vier ‘destructieve’ vrouwen: Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Jane Bowles en Patricia Highsmith. Deze vrouwen hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Op 31 maart komt Connie Palmen naar de Centale Bibliotheek (Utrecht) en zal ze er in gesprek met filosofe Daan Rovers meer over vertellen.

Onlangs uitgebrachte titels 
– In A new dawn for the second sex bespreekt Karen Vintges in welke mate Simone de Beauvoir’s De tweede sekse nog steeds relevant is. In dit werk werd duidelijk dat de mannelijke dominantie een veelkoppig monster is. De Nederlandse filosofe laat, in haar alleen in het Engels verkrijgbare boek, zien hoe vrouwen van over de hele wereld hun vrijheid vorm geven, ieder vanuit haar eigen situatie en met eigen vaak cultuurgebonden problemen, maar met onderlinge ondersteuning.
– In de biografie Cissy van Marxveldt laat Monica Soeting zien dat de schrijfster van de bakvissenroman Joop ter Heul ruimschoots veelzijdiger was dan de meeste mensen weten. Ze schreef tientallen korte verhalen en 21 romans, waaronder een roman over het verzet in de Tweede Wereldoorlog.
– Over Noordwaarts van Naomi Rebekka Boekwijt schrijft Trouw: “Denemarken is niet het beloofde land” en een van de personages zegt: “Eenzaamheid is de armoede van het noorden.” Dit geeft zo ongeveer de entourage weer waar een meisje terecht komt, als ze na haar eindexamen van huis vertrekt om los te komen van haar strenge jeugd. Het verhaal is het verslag van een worsteling.
– Keerzijde, de 2e roman van de Portugese Dulce Maria Cardoso die in het Nederlands is vertaald, wordt omschreven als een elegant en boeiend portret van een rijk man, een vereenzaamde vrouw en een minnares; een verhaal van dubbellevens, van miscommunicatie en ontheemding, van macht en afhankelijkheid. De recensies zijn zeer lovend. Een wetenswaardig interview met de schrijfster: http://www.vpro.nl/boeken/artikelen/vpro-gids/2017/februari/-Mijn-romans-zijn-geen-wapens-.html
– Aan doodgaan dachten we niet van Gerda Blees is een debuut met 10 verhalen die een wereld schilderen waarin mensen tot het uiterste gaan om de werkelijkheid naar hun hand te zetten. “Ingetogen, maar smeulende verhalen”, schreef Trouw.
– Kersenhout en oude gevoelens van Marica Bodrožić gaat over herinneringen aan toenmalig Joegoslavië, en het vluchten naar Berlijn van een jonge vrouw.
– Een charismatisch effect is na Het leek stiller dan het was de 2e roman van Eva Kelder en speelt zich af eind jaren 60, met een Nederlands meisje en een charismatische Amerikaan die tot elke prijs de wereld wil veranderen. De commune waar ze in wonen wil een aanslag plegen. Decennia later wordt het meisje, inmiddels vrouw, hiermee geconfronteerd. Hoe komt ze ermee in het reine? Over de illusie van vrijheid en de kwetsbaarheid van mensen.
– De titel Grote boze seks zal vast nieuwsgierig maken en het goed doen in de etalage. Het Amerikaanse origineel, Scary old sex, maakt de taboedoorbrekende bedoeling van de 74-jarige psychiater Arlene Heyman mogelijk beter duidelijk: mensen zouden zo lang mogelijk seks moeten hebben, het houdt mensen gezonder en ze voelen dat ze (nog) leven. De verhalen gaan over oudere mensen en seks, en alles wat daarbij om de hoek kan komen kijken: een haperend lichaam, dood, tweede kansen en menselijke (liefdes)relaties.

Dichtbundels:
– Zwart lied, het eigenlijke debuut van Wislawa Szymborska, is eindelijk in het Nederlands vertaald. De gedichten stammen uit de periode 1944-1948 en de Poolse Nobelprijswinnares beschrijft erin haar ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn destijds niet uitgebracht. Over de reden hiervan bestaan verschillende verhalen.
– Wat helpt is een wonder is de afscheidsbundel van Anne Vegter als Dichter des Vaderlands. Het bevat alle gedichten die ze in de vier jaar van haar functie heeft geschreven, in een periode waar er in ons land en daarbuiten veel is gebeurd.
– Gewoon een droom van Linda Vogelesang, bedoeld als dichtbundel voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen, bevat ‘kraakheldere en fantasierijke gedichten over wat er kan gebeuren als het donker wordt en droom en werkelijkheid in elkaar over lopen’, met foto’s van een spannende schimmenwereld. Citaat van de dichteres: “in dromen zit dezelfde fantasievolle vrijheid die ik ervaar tijdens het schrijven.”
– Nog een debuut: Leger van Mieke van Zonneveld bevat 26 gedichten waarin de 27 jonge dichteres o.a. schrijft over haar beleving van de acute leukemie die ze kreeg op haar 21e en waarbij ze de dood in de ogen heeft gekeken. Ook bijbelse en andere klassieke verhalen schemeren door in haar poëzie, maar soms is het ook gewoon luchtig.

 

Activiteiten in Utrecht en daarbuiten
– Op 7 maart wordt er in Het Literatuurhuis een ‘Avond van het treurige café’ gehouden. Op die dag zal van Carson McCullers een nieuwe vertaling verschijnen van De ballade van het treurige café. Het wordt beschouwd als het hoogtepunt van haar bescheiden oeuvre. Vorig jaar werd haar debuut Het hart is een eenzame jager al opnieuw uitgebracht. Kenners en bewonderaars van Carson McCullers komen aan het woord.
Meer info: http://www.hetliteratuurhuis.nl/agenda/883/
– Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 8 maart wordt in boekhandel Savannah Bay een schrijfworkshop gehouden. Meer info is nu nog niet bekend, maar straks te vinden op: http://www.savannahbay.nl/index.php?agenda_id=319&pageid=7
– Op 10 maart, ook in Savannah Bay, de 2e Transforming Stories (de 1e was ter gelegenheid van Marischka’s 20 jaar eigenaar zijn!!). De avond wordt georganiseerd n.a.v. het themanummer ‘Black Feminism’ van het tijdschrift Historica en zal gaan over de kleurrijke geschiednis van de vrouwenbeweging in Nederland. De huidige jonge generatie zal in gesprek gaan met de ‘voormoeders’. Meer info: http://www.savannahbay.nl/index.php?agenda_id=318&pageid=7
– Op zondag 12 maart geeft Janneke Stegeman een lezing in museum Catharijneconvent in het kader van de tentoonstelling over MariaZe zal Maria als religieus en cultureel icoon bespreken vanuit haar positie als Theoloog des Vaderlands én als feministisch theologe. Janneke Stegeman is van mening dat de theologie te veel gedomineerd wordt door mannen en het mannelijke. Hoe kijkt ze vanuit haar visie naar Maria?
Meer info: http://www.hetliteratuurhuis.nl/agenda/885/
– Op 22 en 29 maart wordt bij Crescas in Amsterdam een cursus gegeven over de verschillende kanten van “een van de meest eigenzinnige vrouwen van de afgelopen 50 jaar” Andreas Burnier, schrijfster, criminologe, wetenschapster, feministe en voorvechtster van vrouwenliefde. De 1e avond komt haar biografe Elisabeth Lockhorn over haar vertellen en de 2e avond gaat o.a. haar partner Daniel van Mourik dieper in op Andreas’ relatie met het jodendom. Het beloven rijke avonden te worden.
Meer info: https://www.crescas.nl/cursussen/pgz/Een-ode-aan-Andreas-Burnier/
– Op 23 maart is de Britse ‘dichteres des Vaderlands’ te gast bij University College Utrecht. Carol Ann Duffy is Schotse, dichteres en toneelschrijfster en de eerste vrouw die deze functie van Poet Laureate (Engelse hofdichter) mag vervullen. Ze geeft les in creatief schrijven aan Manchester Metropolitan University. Haar gedichten zijn ‘gevoelig en geestig met een feministische edge’ en zijn geliefd bij het publiek en bij collega-dichters. Ze zal optreden samen met een bevriend componist en muzikant.
Meer info: https://www.uu.nl/agenda/optreden-van-britse-dichteres-carol-ann-duffy
– Voor wie toevallig naar London gaat de komende weken: t/m 13 april is in Sotheby’s een
gecombineerde (en ik denk prachtige) tentoonstelling van twee grote kunstenaressen, Louise Bourgeois en Yayi Kusama. Beide vrouwen verlieten hun eigen land om in New York te gaan leven. De tentoonstelling overbrugt de intense psychologische gesteldheid van henzelf en hun werk, en verkent de manieren waarin ze de patriarchale conventies in de kunst radicaal uitdaagden.
Meer info: http://theartnewspaper.com/market/art-market-news/louise-bourgeois-and-yayoi-kusama-united-in-sotheby-s-exhibition-/ en http://www.sothebys.com/en/auctions/2017/traumata-bourgeois-kusama-ls1701.html
– Op 7 maart zal Karin Haanappel in museum Singer (Laren) een lezing houden over Avant-garde vrouwen in de kunst. Veel kunstenaars zochten rond 1900 de artistieke hoofdstad van Europa op, Parijs, waaronder een flink aantal vrouwen. Hun bijdrage en rol blijft vaak onderbelicht. Tijdens de lezing kunt u kennis maken met het leven en werk van een aantal van hen. Meer info:  http://www.singerlaren.nl/karin-haanappel/-/details/Singer-Laren/3198

Bibliotheek-nieuws
– Waarschijnlijk zal de website komende week omgezet worden naar een nieuw thema. Achter de schermen zal er nog verder aan gewerkt worden en het geheel zal nog niet gelijk helemaal perfect zijn. Opmerkingen en suggesties voor verbetering zijn van harte welkom.
– Ruimtegebrek en zelden een uitleenvraag heeft ons doen besluiten onze video-collectie weg te doen. Wie belangstelling heeft kan komen zoeken in twee verhuisdozen propvol videobanden. Er zijn zowel speelfilms als documentaires, over allerlei onderwerpen die vrouwen betreffen. Er is een lijst die waarschijnlijk niet helemaal klopt, maar wel een goed beeld geeft van wat er zoal is. Wil je die toegestuurd krijgen, mail me dan.

Nieuwe boeken in de bibliotheek  
Kamp van Angela Rohr, Aan het eind van de dag van Nelleke Noordervliet, De gegevenheid der dingen van Marilynne Robinson, Ons soort mensen van Juli Zeh, Dans! Denk! van Désanne van Brederode, Cissy van Marxveldt van Monica Soeting en De damesclub van Betsy Lerner en Audrey en Anne van Jolien Janzing

Nieuwe recensies van deze maand als link bijgevoegd 
http://vrouwenbibliotheek.nl/2017/02/06/honolulu-king-door-anne-gine-goemans/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2017/02/10/irundina-door-hella-haasse/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2017/02/13/het-geheim-van-audrey-h-door-miriam-guensberg/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2017/02/17/het-einde-van-de-dag-door-nelleke-noordervliet/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2017/02/26/contouren-door-rachel-cusk/

De leenbijdrage voor 2017 is opnieuw vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op banknummer NL71 INGB 0009 2669 95 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2017‘. Meer overmaken om de vrouwenbibliotheek extra te ondersteunen mag natuurlijk altijd.
Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.

Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden, de nieuwsbrief is ook te lezen via onze website.
Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                             Utrecht,  26 februari 2017

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress