Recensies

‘Irundina’ door Hella Haasse

Afgelopen jaar verscheen ter gelegenheid van Hella Haasse’s vijfde sterfdag haar niet eerder gepubliceerde novelle Irundina.

 Toen Hella S. Haasse en haar echtgenoot in de jaren tachtig in Parijs woonden, werkte Irundina, een jonge Portugese vrouw, als schoonmaakster bij hen thuis. Ze was als klein meisje uit een arm gezin in het verpauperde Portugal illegaal naar Frankrijk gekomen om geld te verdienen voor haar achtergebleven familieleden. Zonder verblijfsvergunning – aldoor op de vlucht en nergens echt gewenst – bleef ze sterk en vol hoop op een betere toekomst.

Het verhaal van Irundina is, zoals je kan verwachten van Hella Haasse, goed verteld en onderhoudend. De hoofdpersoon Irundina staat model voor vele Portugese vrouwen in een zelfde situatie. De situatie van de Portugese armoede wordt goed en juist beschreven, zoals ook de daaruit voortkomende invloed op de levens van deze mensen. Het is dan ook vooral een journalistiek verhaal, een eenvoudige vertelling zonder ‘diepere lagen’.

Het boekje is mooi uitgegeven, met een harde kaft en leuke illustraties van Sylvia Weve. Meer een leuk cadeautje dan een literair zwaargewicht.

 

Uitgeverij        Querido, 2016
Pagina’s          90
ISBN                978 9021 402 154

Recensie door Pien, februari 2017

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress