Recensies

‘Selma’ door Carolijn Visser

In Selma beschrijft Carolijn Visser het veelbewogen leven van de Nederlands/joodse Selma Vos. Haar jeugd speelt zich af in IJmuiden. Tijdens de Duitse bezetting weten Selma en haar vader aan de Duitsers te ontsnappen door uit een net rijdende trein te springen; moeder moet helaas achterblijven. Na de oorlog gaat Selma Engelse taal en literatuur studeren. Eerst in Amsterdam, vervolgens in Cambridge, waar ze haar grote liefde, de Chinees Chang, leert kennen. Ze trouwen in 1947 in Amsterdam zonder veel feestelijkheden: veel familieleden en vrienden waren ‘niet teruggekomen’, zoals dat heette.

Door dit huwelijk raakt Selma haar Nederlandse paspoort kwijt en krijgt zij de nationaliteit van haar man. Een zaak, die haar later in de problemen zal brengen. Chang wordt benoemd (met goedkeuring van de partij) in HongKong en Selma maakt de reis daar naar toe een paar maanden later met haar zoontje Dop van enkele weken oud. Met Greta, de dochter die in Hongkong is geboren, vertrekt het gezin later naar China.

Wat volgt is een beschrijving van het eenvoudige, zo niet armoedige bestaan in Peking, alsmede van de historische ontwikkelingen. Onder de noemer van bekende slogans als ‘Laat honderd bloemen bloeien, de grote sprong voorwaarts etc., beginnen idealistische campagnes. Uiteindelijk monden die uit in de Culturele Revolutie, waarin het land geterroriseerd wordt door de Rode Gardisten.

Selma is niet alleen een interessant boek gezien de turbulente Chinese geschiedenis, maar ook indrukwekkend waar het een beschrijving vormt van het leven van deze dappere mensen. Het gezin krijgt veel te lijden. De ouders worden als revisionistisch bestempeld en van huis gehaald, en de kinderen naar het platteland gestuurd, alles in het kader van de heropvoeding.

De journalistieke stijl maakt dat er toch voldoende afstand is, zodat het niet al te zwaar wordt. De indeling in korte hoofdstukken met daarboven de inhoud aangevende titels, zoals bijv. Selma schrijft naar Max en Diana, en Dop alleen in Peking, doen meisjesboek-achtig aan, maar het werkt wel en geeft een goed overzicht van de gebeurtenissen.
Een aanrader!

Uitgeverij        Atlas Contact, 2016
Pagina’s          224
ISBN                978 9045 024 448

Recensie door Pien van Leeuwen, november 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress