Nieuws

Elisabeth Leijnse wint – volkomen terecht – de Libris Geschiedenis Prijs 2016.

Cécile en Elsa, strijdbare freules - Elisabeth LeijnseElisabeth Leijnse heeft – volkomen terecht – met de dubbelbiografie Cecile en Elsa, strijdbare freules de Libris Geschiedenis Prijs 2016.

Het boek bevat 670 pagina’s waarvan 140 bladzijden met lijsten van archieven en getuigen, met de verantwoording, dankwoorden en noten. Ondanks de gigantische hoeveelheid informatie is deze dubbelbiografie een verrukkelijk leesbaar boek over de levens van twee uitzonderlijke vrouwen, en tegelijk over de historische tijd waarin ze leefden en participeerden in maatschappelijke stromingen. Het is de tijd van de opkomst van het socialisme, het feminisme, van de Eerste Wereldoorlog, het Interbellum en de Tweede Wereldoorlog. Een schitterende cultuurgeschiedenis. De freules de Jong van Beek en Donk en hun moeder hielden dagboeken bij, waardoor hun levens ook op het niveau van hun ideeën, gevoelens en verlangens op de voet te volgen zijn. De relatie tussen de zusters Cecile en Elsa zijn nu eens symbiotisch, dan weer zeer afstandelijk, soms bitter. Ze schrijven naar elkaar en over elkaar. Cecile trouwde een man met geld en schreef een feministische roman Hilde van Suylenburg (1897). Elsa was een verdienstelijke pianiste; zij trouwde met Alphons Diepenbrock, de componist.

Biografe Elisabeth Leijnse, van harte gefeliciteerd!

Elisabeth Leijnse is hoogleraar Letterkunde aan de Universiteit van Namen. Eerder ( op 10 mei 2016 te Haarlem) won zij met deze dubbelbiografie al de Erik Hazelhoff Biografieprijs.

Binnenkort op onze website een uitgebreide recensie.

(met dank aan Hannah Kuipers)

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress