Recensies

‘Dochters van Mulan’ door Bettine Vriesekoop

dochters_van_mulan_2ab95fa7c4490148ca14b6b5e4247f58In Dochters van Mulan schetst Bettine Vriesekoop, sinologe en voormalig NRC-correspondente in China, een beeld van de vrouw in de Chinese geschiedenis, haar emancipatie en haar huidige positie in de samenleving. Zoals ze zelf aangeeft, is het een “bescheiden caleidoscoop geworden van de seksuele geschiedenis van de Chinese vrouw en hoe ze er nu voor staat.”

Vriesekoop doet op een toegankelijke en onderhoudende, zij het niet heel diepgaande wijze, verslag van haar gesprekken met studentes, feministes, lesbiennes, genderdeskundigen, een plastisch chirurg, een ex-prostituee, en een moderne “zwaardvrouw.”

Het verslag begint met haar bezoek aan de graftombe van Qiu Jin, feministe van het eerste uur in China. Net als de legendarische Mulan was zij een zwaardvrouw, ofwel een vechtjas.
De gesprekken, die daarop volgen, geven een genuanceerd beeld. Enerzijds zijn er hoopvolle verhalen van vrouwen die zich inzetten voor emancipatie en seksuele ontplooiing, zoals Lanlan die zich ontwikkelde van prostituee tot activiste. Anderzijds blijkt de traditie van het taoïsme en het confucianisme, die van de vrouw gehoorzaamheid en dienstbaarheid aan de man vraagt, nog steeds vrij dominant in de Chinese samenleving.
Volgens Bettine Vriesekoop moet de verandering vooral uit Peking komen, waar zich een voorhoede van vrouwen heeft gevormd, die bezig is zich te bevrijden van deze traditie en die “de moed opbrengt om haar seksualiteit op te eisen.” Dit zijn voor haar de “Dochters van Mulan.”

Van haar website:
Bettine Vriesekoop speelde meer dan dertig jaar tafeltennis op wereldniveau. Ze nam deel aan drie Olympische Spelen. Ze won elf open toernooien en behaalde in totaal vijf Europese enkelspeltitels.

In 1996 debuteerde Bettine Vriesekoop als schrijfster met Heimwee naar Peking. Bij de Chinees, Het jaar van de rat en Duizend Dagen in China volgden. In 1997 ging ze Chinese talen en culturen studeren in Leiden. In 2006 verhuisde ze als alleenstaande moeder samen met haar toen zesjarige zoontje naar China waar ze tot 2010 werkte als correspondent voor NRC Handelsblad.

Nu geeft ze lezingen over China en presenteert wekelijks het radioprogramma Obalive voor de Boeddhistische Omroep op NPO radio 5.

Uitgeverij         Brandt, 2015
Pagina’s           288
ISBN                978 9492 037 008

Recensie door Bart van Klink, oktober 2016

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress