Recensies

‘Ivanov’ door Hannah Bervoets

Ivanov begint met de beschrijving van een experiment, uitgevoerd in 1927 door dr. Ivanov. Via kunstmatige inseminatie wilde hij proberen een mens met een chimpansee te kruisen. Dit eerste hoofdstuk laat de lezer kennis maken met het werk en de gedrevenheid van deze onderzoeker.

Vanuit het personage Felix van der Elsken wordt vervolgens een verhaal beschreven dat twintig jaar geleden heeft plaatsgevonden. Felix geeft regelmatig aan dat zijn geheugen het verhaal misschien wel wat heeft vervormd. Hij vertelt hoe hij als jonge homoseksuele jongen in 1994 een jaar gaat studeren in New York. Felix is een door zijn moeder beschermde jongen, die weinig aansluiting vindt bij zijn studiegenoten in New York. Hij voelt zich eenzaam.

De vakken die hij volgt kiest hij wat nonchalant, de vakken van zijn eerste keuze zitten al vol. Tijdens het welkomstcollege van het vak Gender, race and sexuality ontmoet hij Lois. Hij vindt haar maar een streber, een voorvechtster van gelijkheid. Lois vertelt hem over dr. Helena Frank, toponderzoekster aan de medische faculteit. Ze staat op non actief. Volgens Lois komt dat doordat ze een mooie intelligente vrouw is en dat dit als een bedreiging wordt gezien in een academische omgeving.

Voor zijn vak journalistiek besluit Felix een artikel te schrijven over dr. Frank. Hij doet reseach en komt er achter dat Helena geschorst is vanwege oneigenlijk gebruik van universiteitsmateriaal. Het zou gaan over een ‘intracytoplasmatische sperma-injectie’. Hij neemt een interview bij Helena af. Het contact blijft niet beperkt tot dat ene interview. Er ontstaat een driehoeksrelatie tussen Felix, Lois en Helena. Gaandeweg blijkt dat Helena gefascineerd is door het onderzoek van dr. Ivanov en zijn experimenten verder vorm wil geven. Hiervoor maakt ze gebruik van het vertrouwen van zowel Lois als Felix, en van hun hang naar het ontwikkelen van een eigen identiteit. Er worden suggesties gewekt over de voortzetting van de experimenten van dr. Ivanov.

Aan het einde van het verhaal komen Lois en Felix elkaar weer tegen en worden, twintig jaar naar dato, de hiaten in het verhaal opgevuld.

Ivanov is een fascinerend boek, dat speelt met de vraag hoe ver iemand bewust of onbewust wil gaan voor vriendschap en affectie. Daarnaast speelt de ethische vraag over het al dan niet mogen voortbrengen van een kruising tussen een chimpansee en een mens.

De geschiedenis van de Russische held Ivanov is waargebeurd.

Van haar website:
Hanna Bervoets is een van de meest toonaangevende schrijfsters van dit moment.
Met haar debuutroman Of hoe waarom (2009) maakte ze een daverende entree in de Nederlandse letteren: ze werd uitgeroepen tot ‘Debutant van het Jaar’. Haar tweede roman Lieve Céline (2011) werd verfilmd en bekroond met de Opzij Literatuurprijs. In 2013 brak Hanna Bervoets definitief door met het alom bejubelde Alles wat er was, dat uitgroeide tot een bestseller en weer werd genomineerd voor de Opzij literatuurprijs. Hanna’s vierde roman Efter (2014) bereikte vervolgens de longlists van de Gouden Boekenuil  en de Libris Literatuurprijs, en de shortlist van de BNG Literatuurprijs.  Ook van deze roman zijn de filmrechten verkochtIn 2015 werd Hanna Bervoets opgenomen in de bloemlezing De Nederlandse literatuur van de 21e eeuw, waarin Wim Brands een keuze maakte uit de in zijn ogen meest interessante auteurs van ons taalgebied.
Haar roman Ivanov (2016) is heel goed ontvangen. Citaat uit Vrij Nederland: “Buiten kijf staat dat Ivanov een bijzondere, onalledaagse, ambitieuze roman is.”
In april dit jaar verscheen Vrouwen schrijven niet met hun tieten, een bundel, samengesteld door Wiegertje Postma, waarin een nieuwe groep jonge schrijfsters onder wie Hanna Bervoets, columnisten en bloggers het ‘nieuwe feminisme’ belichten.

Van 2009 tot 2015 schreef Bervoets wekelijks een column voor Volkskrant Magazine. Deze zijn gebundeld in Leuk zeg doei (2010), Opstaan, aankleden, niet doodgaan (2013) en En alweer bleven we ongedeerd (2015).
In 2010 schreef ze de voorstelling Roes voor de toneelgroep Firma Mes. Ook schreef ze het scenario van de korte film Bowy is binnen (2012).
Sinds het najaar van 2015 is Hanna Bervoets één van de vijf vaste televisie-recensenten van de Volkskrant.

Uitgeverij         Atlas Contact, 2016
Pagina’s            310
ISBN                 978 9025 446 451

recensie door Esther Warnaar, september 2016

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress