Activiteiten Binnen de Vrouwenbibliotheek Utrecht Leesgroepen Poëziegroep

De Poëziegroep leest Madeleine Gabeler

De eerste sessie in het nieuwe seizoen van de Poëziegroep zaten we in een redelijk koele Vrouwenbibliotheek – in ieder geval koeler dan buiten op straat. We bespraken een keuze van vijf gedichten van de Indisch-Molukse dichteres Madeleine Gabeler. Gabeler is geboren in 1958, ze groeide op in Nederland. In 1987 ondernam zij een reis naar Indonesië – iets wat haar leven zou veranderen. Zij ervaarde op bepaald moment ook dat zij door haar vader een Molukse achtergrond heeft – iets wat ook van grote invloed is geweest op haar verhouding tot haar eigen achtergrond en positie. Zij publiceerde verschillende eigen bundels (o.a. in eigen beheer) en een bloemlezing over Molukse en Indische/Indo dichters in Nederland. In 1999 gaf ze haar laatste eigen bundel uit.

We hadden de gedichten vooraf thuis gelezen, sommigen vonden ze best wel plat in hun woordgebruik. Maar hier merk je de bijna co-creatieve werking van de poëziegroep. Tijdens het lezen van de stukken vonden we nieuwe betekenissen en nuances in de gebruikte taal en ging het veel meer leven dan thuis. Het was dus een aangename kennismaking van een helaas (voor ons) teruggetrokken dichteres.

We hebben overigens nog een plek in de poëziegroep (een vast lid kan helaas toch niet meedoen), dus je kunt je aanmelden door een mail naar poezie@vrouwenbibliotheek.nl (of info@vrouwenbibliotheek.nl).

De volgende sessie is Woensdag 2 november 2016 om 19:45 en we gaan werk lezen van Froukje van der Ploeg.