Activiteiten Binnen de Vrouwenbibliotheek Utrecht Leesgroepen Poëziegroep

De Poëziegroep leest Marieke Rijneveld

Een recensie in Trouw met als titel “Vreemde vingers kriebelen fijner” uit juni 2015 trok onze aandacht richting Marieke Rijneveld. Het was namelijk haar debuut, Kalfsvlies, dat daar enthousiast besproken werd. Janita Monna vond haar een wervelvind.

Rijneveld, Marieke (RV, fotocrd. Marieke Rijneveld)

Misschien dat deze wervelwind ook huis gehouden had in de gedichten – sommigen vonden we bijna Stream of Consiousness-achtig in hun opeenstapeling van beelden – anderen vonden we niet barok meer, maar bijna rococo, zo overdadig zijn ze. Daar staat tegenover dat we wel allemaal vonden dat er móóie beelden in de teksten stonden.

In sommige teksten – bijv. Aanwezigheid – herkenden we de jeugdigheid van de dichteres (1991) in de behandeling van de thematiek jeugd en volwassenwording, terwijl andere gedichten duidelijk door een meer volwassen vrouw geschreven zijn (vooral Hoe houden we het bloemenwater vers?).  Misschien dat de komende bundel waaraan zij schijnt te werken, consistenter zal zijn (willen we dat?) omdat het werk dan wellicht in een kortere periode is geschreven, misschien houdt zij vast aan de breedte in haar poëzie? Ik ben benieuwd.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress