Recensies

‘De hemel boven Parijs’ door Bregje Hofstede

2015-16 was een sterk seizoen voor liefhebbers van goede, jonge, Nederlandse schrijfsters en debutantes. Zo stonden Niña Weijers, Nina Polak, Esther Gerritsen en Franca Treur regelmatig op dezelfde lijstjes waar ook Bregje Hofstede zich op bevond: de Opzij, Libris, Debutantenprijs, Gouden Boekenuil en ga zo maar door. Stuk voor stuk sterke kandidaten in een talentvol jaar. De verleiding is dan al snel om te vergeten dat de niet-winnaars nog steeds erg goed zijn.

Erg goed is De hemel boven Parijs zeker. In veel recensies wordt de roman (over een gekwetste professor in de kunstgeschiednis aan de Sorbonne en een stugge Nederlandse uitwisselingsstudente-VB) beschreven als een (ontluikende) onvermijdelijke liefdesrelatie en dat is het zeker. Maar daarop focussen zou het boek tekort doen.

Allereerst vond ik het niet zo onvermijdelijk: de genegenheid die Olivier en Fie voor elkaar voelen is zo overduidelijk niet op elkaar gericht, maar op zichzelf, dat het aannemelijk wordt dat de genegenheid hun eindpunt is. Precies zoals ik dat verwacht van een professor en zijn leerling.

Nee, schoner is de uitwerking van het thema durven en gemiste kansen en verleden en toekomst die de ruggengraat van het verhaal is. Zowel Olivier als Fie durven weinig ondanks hun grote dromen. Olivier heeft zelfs een lichte vorm van spijt. Als Sofie, “Fie”, dan zijn pad kruist, lijkt hij zijn verleden te kunnen herschrijven. Bregje Hofstede beschrijft met veel gevoel voor taal en stijl deze stapjes vooruit.

Metaforen worden niet geschuwd. Dat ze soepel in de tekst verweven zijn — i.t.t. de oneliners die zo populair zijn in de hedendaagse literatuur en bedoeld lijken de lachers op de hand te krijgen — en de spijker op de kop slaan, verrijkt de verder sobere rustige schrijfstijl.

Zo vaak dacht ik bij het omslaan van de pagina dat ik eigenlijk nog een zin, een passage, zou willen bewaren. Desalniettemin deed ik het niet, doordat dit ingetogen originele verhaal met haar oog voor detail me voortstuwde.
Ik kan De hemel boven Parijs iedereen aanraden!

Uitgeverij              Cossee, september 2014
Pagina’s                224
ISBN                     978 9059 364 974

Recensie door Reshma, mei 2016

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress