Recensies

‘Het paradijs, opgroeien na de val van de muur’ door Andrea Hanna Hünniger

Het was een raar land dat Oost-Duitsland. Het bestaat niet meer. En wat roept het op? Armoedigheid, racisme, niksigheid, rarigheid, Stasi.
Het paradijs is geschreven door iemand die er is geboren in 1984. De zogeheten ‘Wende’ was in 1989 een feit. Het is geschreven als een coming of age verhaal. Het heeft geen van a naar b verhaallijn. Het is opgebouwd aan de hand van anekdotes en gaat van jong zijn naar ouder worden.

Reflectie komt pas achteraf. Dit is uiteraard een waarheid als een koe.
Kinderen wanen zich altijd meer van de tijd dan hun ouders. Die zijn ouderwets. Dat is natuurlijk ook zo, tot op zekere hoogte. Wanneer wordt dat extreem? Nou, dat kan dit boek je leren, nl als de wereld van je ouders zo anders is geworden dat zij de grip erop wel moeten verliezen. Als bovendien die wereld van vroeger en destijds kennelijk zo was dat erover gezwegen moet worden, dan leef je als kind in een soort van vacuüm.

Oost-Duitsland: met de komst van het communisme werd het fascisme ingeboet en verzwegen. Na het communisme kwam het kapitalisme en consumentisme en bleken de oude idealen fout. Oost-Duits meisje: een meisje dat ergens wel verknipt moest zijn. Van die verdenking wil je af.
Solidariteit, identiteit, levenslust, depressie en uiteraard liefde en haat. Alle thema’s die van belang zijn, komen in dit boek van deze jonge schrijfster aanbod. Ze komt een heel eind, maar het blijven anekdotes en beschrijvingen. Volgens mij kan dat niet anders, want waarschijnlijk is ze nog te jong om al die thema’s contemplatief uitgewerkt te hebben.

Wat betreft de feiten wordt er niet veel nieuws verteld: de ouders worden werkloos en vinden nieuw werk op een veel lager niveau. Er is meer te consumeren, de landeigenaren krijgen hun land terug, de Wessies zijn overweldigend in hun arrogantie etc.. Het is echter de stem van de jonge vrouw, de schijfster, die het boek leesbaar maakt, haar ploeteren door de modder die de geschiedenis van Oost-Duitsland is.

Vanwege de thematiek is Het paradijs een boek dat je als jong meisje gelezen moet hebben. En het is nog fris geschreven ook.

Uitgeverij         Atlas Contact, 2012
Pagina’s           221
Vertaald           uit het Duits door Jan Bert Kanon (Das Paradies. Meine Jugend nach der Mauer)
ISBN                978 9045 021 782

Recensie door Frederika de Jongh, februari 2016

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress