Recensies

‘Een Dwaze Maagd’ door Ida Simons

Is het niet herkenbaar om in een groep te staan, met vage kennissen en/of onbekenden, waarin de gangmaker van de groep een scherpe opmerking maakt, waar iedereen hartelijk om lacht behalve jijzelf? Geheel onzeker grinnik je een paar seconden mee, maar waarschijnlijk ben je al door de mand gevallen. Je hebt de clou niet begrepen. Dit was het gevoel dat ik had bij het lezen van Een Dwaze Maagd.

Deze opnieuw uitgeven roman is een enigszins autobiografisch boek, geschreven door een joodse pianiste over een joodse pianiste. Ida Simons woonde ooit in Antwerpen, net zoals de jonge protagoniste van het boek, Gittel. Ook ik woonde in Antwerpen in een recent verleden, en hoewel ik niet joods ben, kon ik mij vinden in de pianomuziek en het gevoel bij zowel het luisteren als het spelen van dit klassieke instrument. Het is een boek geprezen om zijn humor en diepgang. Met die achtergrond begon ik te lezen.

De eerste paar hoofdstukken beginnen veelbelovend. We leren over de ouders van Gittel, haar gelukzoekende vader en haar knappe moeder. We leren over haar familie, haar vrienden, en haar liefde voor muziek. Verder in het verhaal volgen we Gittel’s leven vooral in Antwerpen waar zij kennis maakt met de knappe Lucie, voor wie zij wel eens piano speelt, en de engelachtige Gabriël, op wie ook de jonge Gittel een beetje verliefd wordt.

Als in vogelvlucht word je als buitenstaander meegesleept door een subtiele romance tussen Lucie en Gabriël, toch wel de belangrijkste personages in het verhaal. Want hoewel we ook kennismaken met een verschrikkelijke, nieuwe pianolerares, en een paar korte uitjes maken naar andere familieleden van Gittel, draait het verhaal vooral om Gabriël en Lucie, en vooral Gittel’s belangrijke rol (zij is de spil) in hun relatie.

Een Dwaze Maagd leest makkelijk weg, dat zeker, het is niet saai of langdradig, er zijn geen personages die mij niet aanstaan en geen verhaallijnen die mij irriteren. Toch moest ik, toen ik de laatste pagina omsloeg, de handeling een paar keer herhalen. Terwijl ik de pagina heen en weer sloeg, mijzelf afvragend of ik ergens een zin had overgeslagen, realiseerde ik me dat ik niet een hoofdstuk miste, maar de clou.

Uitgeverij           Cossee, 2014
Pagina’s             197
ISBN                   978 9059 365 049

Recensie door Kimberly Monpellier, januari 2016

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress