Activiteiten Binnen de Vrouwenbibliotheek Utrecht Leesgroepen Poëziegroep

De Poëziegroep leest Ingrid Jonker

Onze tweede bijeenkomst in het nieuwe seizoen zag négen poëzielezers/essen verzameld in de Vrouwenbibliotheek. Dat is meteen een record voor ons: nog nooit waren we met zo velen.

20160113_215456

We lazen deze keer de Suidafrikaanse dichteres Ingrid Jonker, bij velen eerder bekend van toen ze gechanneled werd door Carice van Houten in de film “Black Butterflies” dan van haar werk. Toch denk ik, dat er ook de nodigen zijn, die haar werk zomaar gehoord hebben, toen Nelson Mandela haar gedicht “The Child” (Engelse versie van “Het Kind”) voorlas .

We lazen vier gedichten van haar (“Ontvlugting”, “Ik herhaal je”, “Lied van die lappenpop” en “Korreltjie sand”) en kwamen erachter, dat ze toch niet altijd zo simpel zijn, als ze er bij de eerste lezing uitzien. Ook merkten we, dat de Nederlandstalige vertalingen, die we ernaast hielden, soms best wel veel afweken van het Afrikaanse origineel (voorzover onze taalvaardigheden reiken). Niet zo gek natuurlijk, als je het metrum en het rijm een beetje wil behouden, maar ook wel inzichtelijk, zulke interpreterende vertalingen. Waar leg je welke nadrukken en hoe heeft de vertalen het begrepen/geïnterpreteerd?

De volgende bijeenkomst is op 16 maart en dan gaan we Astrid Roemer lezen.