Recensies

‘Help’ door Alix Ohlin

Alix Ohlin-HelpGrace, struikelt in letterlijke zin, over de man die hulp nodig heeft maar niet geholpen wil worden. De omstandigheden, waaronder dit plaatsvindt, geven een beeld van hoe zich hun relatie verder zal ontplooien: ze zal ook in figuurlijke zin over hem struikelen, met een soort psycho-EHBO als start. Zal hij de confrontatie met zichzelf aan willen gaan? En met haar?
Zij zoekt hem met haar rechtstreekse vragen, hij laat haar afwisselend bungelen en dichterbij komen, maar deelt uiteindelijk zijn indringende ervaringen met haar. Helpt het hem? En haar? En hun relatie?

Grace wordt als therapeute geconfronteerd door de middelbare scholiere Annie. Ze stelt Grace voor het dilemma: er helemaal voor haar zijn of het einde van hun contact. Kan ze ‘er zijn’ voor de ander, buiten de geleerde en verwachte paden?

Annie wordt Anne, en stort zich met haar zelfdestructieve kantjes in haar en het leven.
Mitch, de man en ex-man van Grace, ‘zoekt’ wat halfwas en lijkt daarom niet te kunnen vinden. Hij mist een innerlijk kompas en komt dit als therapeut/’helper’ tegen, tot schade van degene die hij probeert te helpen.

Help. helpen. Hulp.
Helpen: werkwoord waardoor helper en geholpene met elkaar worden verbonden. Het thema in ‘Help’ draait om de verhouding tussen mensen en gaat dus ook over hun eigen innerlijk.. De oorspronkelijke titel ‘Inside’ maakt duidelijk wat Ohlin doet: in de ziel van de mens en van de relatie kruipen. Hoe gaan we met de ander om als we ‘inside’ zijn, hoe dragen we die verantwoordelijkheid? Laat ik de ander binnenkomen? Wat heb ik als helper te bieden aan de ander?
Ze beschrijft in verhaallijnen door de tijd heen en weer. Verhaallijnen worden ontwikkel-lijnen van de verschillende personages.
Ik lees het boek voor een tweede keer, 3 jaar na mijn kennismaking ermee. Ik kan nu met meer compassie de zoektocht van Alix Ohlin toelaten. Het is geen intellectuele of diepgaand uitgespinde ‘tour de force’ maar ze raakt met haar verhaallijnen fundamentele vragen aan, die de hoofdpersonen voor elkaar en zichzelf opwerpen en tegenkomen.

Help is Noord-Amerikaans van stijl, vlot geschreven en onomwonden, niet zozeer een zoekend vlechtwerk van woorden: situaties, gevoelens en gedachtes worden binnen een kort, afgebakend bestek neergezet, een enkele keer niet zo geloofwaardig. Als ik mezelf de vragen stel die de hoofdpersonen tegenkomen, krijgt het boek een Europees-zoekend vervolg. Wat dat betreft kun je net zo diep of oppervlakkig lezen als je wilt.
We schutteren er volgens Ohlin regelmatig en met wisselend succes een eind op los, waarbij ieder getekend blijkt door de eigen geschiedenis. Dat maakt dit boek zeer menselijk.

Uitgeverij        Cossee 2012
Pagina’s           349
Vertaald          door Kitty Pouwels, oorspronkelijke titel Inside
ISBN                978 9059 363 427

recensie door Olaf Janssen, Goingarijp, 1 december 2015

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress