Recensies

‘Landgoed Longbourn’ door Jo Baker

landgoed longbournIn dit vijfde boek van Jo Baker wordt aan de hand van de roman ‘Pride and Prejudice’ van Jane Austen, de wereld downstairs beschreven. Dat wil zeggen de wereld van de bedienden.
De opzet van het boek van Jane Austen wordt nauwgezet gevolgd: de hoofdstuktitels zijn hetzelfde en als er een maaltijd boven wordt geconsumeerd, wordt in dit boek van Jo Baker beschreven hoe hij beneden wordt klaargemaakt.
Jo Baker vertelt in een interview, te lezen op de site van de uitgever, dat zij een bewonderaarster is van Jane Austen, maar zich niet kon identificeren met de hoofdpersonen. Familieleden van haar waren bedienden geweest. De vraag naar het hoe en wat van de levens beneden deed haar dit stijlmiddel aan de hand.

Ik vond Landgoed Longbourn wel grappig. Het heeft iets eigenwijs en balsturigs (kwestie van perspectief). Ik heb de indruk dat de schrijfster zich van te voren goed heeft voorbereid. Je kan zeker zeggen dat het tijd werd dat downstairs eens beschreven werd. De sfeer, die de schrijfster oproept, en het feitencomplex van die wereld maken duidelijk dat de wereld van boven en beneden onvergelijkbaar waren.

Het is een roman over een landgoed en het wel en wee van zijn bewoners van langgeleden, en natuurlijk, beneden was het viezer dan boven. Maar de keukenmeid (hoofdpersoon Sarah, ook wees) houdt van lezen en doet dat graag. Is ze daarmee uitzonderlijk? Ik weet het niet. Via een omweg komen ook andere sociale kwesties aan de orde: de slavernij bijvoorbeeld. De personages zijn zeker geen karikaturen en het boek leest lekker weg. Het soort boek voor aan het strand, dan wel nog voor even voor het slapen gaan, dan wel languit in bad. Ik zou het leuk vinden als een dergelijk boek voor de Nederlandse situatie werd geschreven.

Kortom een boek om fijn van te genieten.

Uitgever       Cargo, 2014,
Pagina’s       429
Vertaald        uit het Engels door Aleid van Eekelen-Benders en Marijke Versluys (Longbourn, the servants’ story)
ISBN              978 9023 485 377

Recensie door Frederika de Jongh, november 2015

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress