Nieuws Nieuwsbrieven

november (openings)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

Een korte inleiding deze keer.
De reden: er zijn zoveel nieuwe boeken uitgegeven en het was moeilijk om te beoordelen welke titels het meest vermeldenswaard zouden zijn. Daarom heb ik besloten minimaal te selecteren en is het een hele lijst geworden, over heel verschillende onderwerpen, in vrij willekeurige volgorde. Veel van de titels worden van harte aanbevolen. Ik hoop dat er voor ieders gading iets bij is.

Onlangs uitgebrachte titels:
Leven? Of theater? - Charlotte Salomon– Leven? Of theater? van de Joods-Duitse kunstenares Charlotte Salomon is opnieuw verschenen, nu voor het eerst in zijn geheel, met alle transparante vellen en een niet eerder gepubliceerde brief van Charlotte zelf. Een brief die een ander licht op haar werk zou werpen. Het lijvige en bijzondere boek bestaat uit reeksen gouaches die ze op advies van haar behandelend arts begon te schilderen en die samen een uniek beeldverslag van haar leven vormen. Een soort autobiografie dus. Tegelijkertijd is bij uitgeverij Cossee ook een roman over haar verschenen, Charlotte, die handelt over de periode vanaf Berlijn 1933 tot aan haar dood in Auschwitz in 1943.
– Op 24 oktober voerde Patti Smith in Tivoli Vredenburg M-train- Patti Smithnog een keer haar debuutalbum Horses uit. De inmiddels 68-jarige Amerikaanse zangeres en dichteres wordt beschouwd als een van de grondleggers van de Punk, maar speelt vooral een samengaan van rock en poëzie. Just Kids was het eerste deel van haar autobiografie van de tijd dat fotograaf Robert Mapplethorpe haar levenspartner was. Deze maand is het 2e deel uitgekomen, M-train,  een verhaal over kunst, liefde en schrijven, een ode aan het leven, dat ze met een poëtische blik weet te beschrijven. Geïllustreerd met zwart-wit foto’s.
– Na Vroedvrouw van Katja Kettu opnieuw een roman over een pijnlijk trauma in de Finse geschiedenis. Zondagskind- Leena LanderLeena Lander schrijft in Zondagskind over de burgeroorlog in de eerste maanden van 1918, dus nog tijdens WO I en vlak na de Russische revolutie in 1917, het jaar dat Finland de onafhankelijkheid uitriep. Tot die tijd hoorde Finland (en sinds 1809) bij Rusland. De roman vertelt de zoektocht van man, groot gebracht door zijn grootmoeder en in wier huisje hij gaat wonen nadat hij zich teruggetrokken heeft uit z’n leven. Als hij haar verleden wil ontdekken belandt hij in de tijd rondom de verscheurende burgeroorlog. Hij moet z’n mening erover herzien, met ingrijpende gevolgen. Voor vertaalster Marja-Leena Hellings is het haar laatste vertaling, van de mooiste roman tot nu toe van haar lievelingsauteur (“haar manier van schrijven raakt me”), die zoals altijd het aansnijden van gevoelige onderwerpen niet schuwt.
– Naar huis, de eerste roman van de Indonesische schrijfster Naar huis - Leila ChudoriLeila Chudori, gaat over de periode na de communistische zuivering van 1965 in haar geboorteland. Een Indonesisch journalist trekt samen met 3 collega’s door de wereld, een wereld vol avontuur en vrouwen. Alleen, ze kunnen na de coup niet meer naar huis, ze mogen hun land niet meer in. Daar zijn familie en vrienden hun leven niet meer zeker. De vier vrienden belanden in Parijs, waar ze een restaurant beginnen. Jaren later wil zijn dochter als student naar het geboorteland van haar vader om een documentaire te maken. Maar het loopt anders, het is 1998, het jaar waarin Soeharto ten val gebracht zal worden. Een lovende recensie door Helga Ruebsamen: http://indisch-anders.nl/helga-ruebsamen-leest-pulang-leila-s-chudori/
Je houdt het niet voor mogelijk - Katrine Marçal– Je houdt het niet voor mogelijk is het eerste boek van de jonge Zweedse journaliste Katrine Marçal. Ze vertelt grappig en onderhoudend over de afwezigheid van vrouwen in het economisch denken. Het mensbeeld in de economische wetenschap is dat van een onafhankelijke, egoïstische, rationele..…man. Ze vindt dat traditioneel vrouwelijke waarden als zorgzaamheid, onbaatzuchtigheid, kwetsbaarheid zijn nooit meegenomen in de economie. Wat moet je dan met die theorieën? Katrine Merçal weet een sprankelend betoog neer te zetten over misvattingen in de economische wetenschap en laat diverse economen voorbij komen, en ook andere figuren, om te laten zien dat het eenzijdige denken ruimschoots aanvulling behoeft.
– Zeewee is de vertaling van een vroege roman van de Franse Zeewee - Marie DarrieussecqMarie DarrieussecqLe mal de mer (1999), mooi uitgegeven, en bij een bijzondere uitgeverij, Studio 3005. Het verhaal gaat over een verdwijning van een jonge vrouw die op een dag haar dochtertje van school ophaalt en samen met haar naar het zuiden reist, naar zee. Daar verblijven ze in een badplaats buiten het seizoen. Aan de onzekere grens tussen water en land en bij een wisselende zee kan de tussenwereld, de grens tussen de werkelijkheid en het fantastische het leven binnendringen. Zeewee wordt een ‘poëtisch pareltje’ genoemd, ook mooi vertaald door Mirjam de Veth.
Het huis met de leeuwen van Tania Heimans– Het huis met de leeuwen van Tania Heimans is een indringend en boeiend levensverhaal van Corry Kuiper, de vooruitstrevende vrouw van de laatste directeur van de vroegere (elite-)diergaarde in Rotterdam (aan de voorkant van het Centraal Station), die in 1940 getroffen is bij het bombardement door de Duitsers. Tegen de achtergrond van het leven in de diergaarde (ze woonde er in de directeurswoning) worstelt Corry met gebondenheid en vrijheid. Ze schreef columns in de NRC en de Groene, zocht de culturele wereld op maar bood ook een tehuis aan pleegkinderen, leeuwenwelpen en dingo’s.Gibraltar - Renske Jonkman
– Gibraltar, de tweede roman van Renske Jonkman, is enthousiast ontvangen en omschreven als een verrassende generatieroman, fris en goed geschreven. Tijdens de reis van Ezra en haar vriend naar haar vader in Marokko komen zowel de eigen geschiedenissen als allerlei existentiële eigentijdse vragen voorbij.
De luchtvegers - Coco Schrijber– De luchtvegers is het debuut van documentairemaakster Coco Schrijber. Een jong meisje, dochter van een geestige vader en een kille moeder, ontvlucht het gezin na de dood van haar vader. Op het vroege sterfbed van haar moeder komen bij moeder verschrikkelijke herinneringen naar boven aan de nonnen in het klooster waar ze opgesloten zat tijdens de oorlog. Mag je een mens doden om te overleven?Kristina Sandberg - Leven tot elke prijs

– Met Leven tot elke prijs  heeft de Zweedse Kristina Sandberg een roman willen schrijven over een vrouw die vast zit in de rol van huisvrouw. Het is een beeld van haar bestaan in de 50-er jaren, helemaal van binnenuit beschreven. In Zweden is de schrijfster voor haar intieme vrouwenportret in een sterke veranderende wereld op veel verschillende manieren uitgebreid geprezen.
Janneke Holwerda schreef haar 3e roman, Zo zijn wij niet Janneke Holwerda schreef haar 3e roman, Zo zijn wij nieten roept er eveneens een jaren 50 sfeer in op, in een nieuwbouwwijk waar, achteraf bezien, het recente oorlogsverleden nog in ieder huis dominant aanwezig was. Het vormde een groot contract met de opgroeiende generatie die zonder dit verleden de vrijheid omarmde, het gezag verwierp en met z’n neus in de nieuwe technologie-boter viel. De sfeer is semi-nostalgisch en enigszins surrealistisch.Unknown
Wie ik aan het zijn was is het debuut van kleinkunstenares en actrice Anne van Veen (dochter van). Ze schrijft over een jonge studente van de toneelschool die opgemerkt wordt door een zonderlinge, charmante docent. Het wordt een delicate relatie, maar Anne van Veen schrijft over meer. Haar uitwerking in deze coming-of-age-roman maakt haar debuut eigenzinnig en confronterend.
Unknown– In De twee rivieren overziet Inez van Dullemen haar lange schrijversleven. Ze mijmert over de continenten, de kunstenaars die haar inspireerden en ze denkt na over het schrijven zelf, dat haar na zoveel jaren nog steeds een roes van verliefdheid kan bezorgen. Dit beschouwen doet ze vanuit het perspectief van de vlucht van vogels, zoals ze leerde van Leonardo da Vinci.Quarantaine - Wytske Versteeg
– In Quarantaine laat Wytske Versteeg plastisch chirurg Tomas, als een van de weinige overlevenden van een Ebola-epidemie, zijn levensgeschiedenis optekenen. Niets en niemand ontziend (ook zichzelf) heeft hij niet veel fraais  te vertellen, hij is een onsympathieke ik-figuur, soms nog erger. Hij wordt pas menselijk  als hij verliefd wordt op een jonge vrouw. “Een puntgave roman met één weeffoutje” is het commentaar in Trouw.
Stommelen Stampen slaan - Sara Baume– Stommelen Stampen slaan  is de eerste, weinig doorsnee roman van de Ierse Sara Baume over een zonderlinge 50-er die een even zonderlinge zwerfhond in huis neemt. Mensen vermijdt hij zo veel mogelijk. De roman is één lange monoloog van baasje tot hond, zijn zielsverwant. Het is een monoloog over wat hij denkt, voelt, wat er zoal te zien is, zijn verleden etc. Totdat de hond zijn tanden in de nek van een ander hondje zet.
—Tenslotte nog een paar verhalenbundels: Gezellige verhalen van Hier moet ik ingrijpen - Sylvia HubersGezellige verhalen - Marente de MoorMarente de Moor, tragikomische verhalen waarin almaar wanhopige, labiele, eenzame, sociaal onaangepaste mensen gepresenteerd worden die veel voor hun kiezen krijgen, het lezen is echter een feest; Hier moet ik ingrijpen is de tweede verhalenbundel van Sylvia Huber (in de tussentijd heeft ze 5 gedichtenbundels geschreven) met 268 heel korte, eigenaardige verhaaltjes en proza-gedichten. Herman Brusselmans wordt er vrolijker van;

Activiteiten in Utrecht en daarbuiten
– Van harte aanbevolen: op 17, 18 en 19 november zijn de 3 dames van de Maatschappij Discordia weer te gast in Theater Weiblicher Akt 6 - Iokaste_Kikker, nu met hun 6e Weiblicher Akt, Vanuit Iokaste. Iokatse, de moeder van Oedipus vormt dit keer het uitgangspunt van een voorstelling over de tragische mythe van Oedipus. Op heel eigen en vaak boeiende en humoristische wijze stellen de actrices zich allerlei vragen rondom Iokaste in relatie met Oedipus. Vragen als: naar welk cultureel model handelde zij? En wij als vrouwen in deze tijd? Daarbij wordt geput uit het werk van van Freud natuurlijk, en allerlei schrijfsters als Susan Sontag, Martha Graham, Marguerite Yourcenar, Elfriede Jelinek.
Meer info en recensie: http://www.theaterkikker.nl/agenda/weiblicher-akt-6/   en  http://www.theaterkrant.nl/recensie/weiblicher-akt-deel-6-vanuit-iokaste/
– Op 7 november zingt en speelt in Tivoli Vredenburg joanna newsom- diversde 33-jarige Amerikaanse zangeres, harpiste en toetseniste Joanna Newsom. Ooit als folkmeisje met harp is haar repertoire nu veel breder. Ze heeft een unieke en prachtige heldere, kleurrijke stem. Ze staat bekend als ‘excentriek’ en gaat haar eigen gang in de muziekwereld. Vorige week is haar 4e album Divers uitgebracht.
Meer info: https://www.tivolivredenburg.nl/nl/agenda/detail/3431/Joanna_Newsom
De heksen van Bruegel– In het kader van de in de vorige nieuwsbrief beschreven tentoonstelling De Heksen van Bruegel houdt Susan Smit op 29 november ’s middags een lezing in het Catharijneconvent over hekserij, een oeroude westerse natuurreligie. Volgens haar kunnen ook niet-heksen, ze vertelt erover in haar boeken, de beginselen van magie en intuïtie, de kracht van rituelen en symbolen en de natuur als inspiratiebron in hun leven gebruiken.
Meer info : http://www.hetliteratuurhuis.nl/agenda/735/
– Nog meer muziek: op 19 november brengt jazz-zangeres Ella- Denise JannahDenise Jannah in de Blauwe Zaal een ode aan Ella Fitzgerald, Ella. Ze vertelt daarbij over dier grimmige jeugd en dat ze desondanks is uitgegroeid tot een wereldster. Ook laat ze horen dat Ella’s songs nog steeds even mooi zijn. Meer info: http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl/voorstellingen/10180/denise_jannah_urban_myth/ella_/
He named me Malala– Vanaf a.s. donderdag is in meerdere bioscopen de documentaire He named me Malala te zien, het levensverhaal van de 18-jarige Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai. Ze werd bekend toen er in 2012 een aanslag op haar leven weer gepleegd waarbij ze door een talibanstrijder door haar hoofd werd geschoten. Ze overleefde de aanslag maar net, herstelde goed en vervolgens bleef ze bij elke gelegenheid aandacht vragen voor het recht op onderwijs voor meisjes. In 2014 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede.
Meer info: http://www.wolff.nl/films/he-named-me-malala
– De Vrije Academie organiseert landelijk allerlei cursussenStudiedag Grote vrouwelijke filosofen op het gebied van kunst en cultuur. Op 7 november en 12 december houdt Fréderque Petit in Den Haag, resp Leiden een Studiedag Grote vrouwelijke filosofen, een kennismaking met belangrijke vrouwelijke denkers in de geschiedenis. Hoe kijken die tegen de wereld aan? En verschilt hun blik van die van mannelijke collega’s? Naast Martha Nussbaum en Joke Hermsen in onze tijd, en Simone de Beauvoir en Hannah Arendt in het recente verleden blijken ook er in de Griekse oudheid en het oude China actief denkende vrouwen geweest te zijn.
Meer info: https://www.vrijeacademie.nl/4234/uitgebreid-zoeken/studiedag-grote-vrouwelijke-filosofen/

Bibliotheek-nieuws
Het catalogiseren op de vrijdag wordt nog steeds vervolgd. Dat betekent dat de bibliotheek voorlopig regelmatig op vrijdagmiddag open zal zijn. Voor de meest recente informatie hierover de kalender op onze website: http://vrouwenbibliotheek.nl/kalender/

Nieuwe boeken in de bibliotheek
De komst van de wolven van Sarah Hall, Je houdt het niet voor mogelijk van Katrine Marçal, De blanke gave  van Ellen Deckwitz, Naar huis van Leila Chudori en giften

Nieuwe recensies van deze maand als link bijgevoegd  
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/09/30/een-tijdelijke-vertelling-door-ruth-ozeki/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/10/05/dertig-dagen-door-annelies-verbeke/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/10/11/tascha-de-roof-uit-de-kunsthal-door-mira-feticu/z
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/10/16/weerwater-door-renate-dorrestein/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/10/30/stil-in-mij-door-danielle-hermans-en-ester-verhoef/

De leenbijdrage voor 2015 is opnieuw vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op banknummer NL71 INGB 0009 2669 95 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2015‘. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek. Vanaf juli betaal je voor de rest van het jaar € 12,50.

Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden, de nieuwsbrief is ook te lezen via onze website.
Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                                  Utrecht,  2 november 2015

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress