Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Nieuws

Fritzi Harmsen van Beek in Letterkundig Museum

Flitsen Harmsen van Beek -Stoeten RitseldingenOp 23 september opent in het Letterkundig Museum in Den Haag een bescheiden tentoonstelling over Fritzi ten Harmsen van der Beek (1927-2009), zoals ze voluit heette.

Aanleiding is het verschijnen van een ‘schrijversprentenboek ‘Stoeten ritseldingen‘ waarin uitgebreid aandacht besteed wordt aan haar beeldende werk. Het is een verrassend en rijk geïllustreerd boek, waarin aan de hand van unieke documenten, foto’s en archiefmateriaal alle beeldende talenten van deze veelzijdige, eigenzinnige kunstenares samen komen.

F Harmsen van Beek (zoals ze zichzelf noemde) was vooral bekend als dichteres. Sommigen noemen haar bij de beste dichters van het begin van de 20e eeuw. In 2012 is haar verzamelde literaire werk uitgebracht onder de titel ‘In goed en kwaad‘.
Maar als dochter van twee bekende illustratoren was ze eigenlijk eerder beeldend dan schrijvend kunstenares. Ze begon met tekenen en bezocht de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijs en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, die ze beide niet afmaakte.  Het dichten kwam later en daar hield ze ook eerder mee op.

Naast wat ze als kunstenares deed was ze vooral ook bekend als kleurrijke vrouw die in 1954 het landgoed Jagtlust kraakte dat uitgroeide tot een kunstenaarskolonie. Het was er een zoete inval, met vrije seks en een heel ongebonden bestaan. Ze trouwde er met Remco Campert (haar 2e huwelijk), die ze ontmoet had op het boekenbal. Nadat ze Amsterdamse gemeenteraad besloten had dat Jagtlust verkocht zou worden en leeg moest, heeft ze zich terug getrokken op het Groningse platteland waar ze de rest van haar leven is gebleven.

Annejet van der Zijl publiceerde in 1998 een geruchtmakende reconstructie over het leven op Jagtlust.
Maaike Meijer is bezig met een biografie.

Tijdens de feestelijke opening van de tentoonstelling op woensdag 23 september is om 17u een lezing gewijd aan de schrijfster en de kunstenares. Maaike Meijer en Joost Kircz, samenstellers van het Schrijversprentenboek, zullen er spreken.  Zij schetsen, aan de hand van veelzijdig archiefmateriaal, een portret van Fritzi Harmsen van Beek. Daarnaast draagt Anne Becking gedichten van haar voor.

Meer info:
over de tentoonstelling en de opening: http://www.letterkundigmuseum.nl/actueel/f-harmsen-van-beek-
over Fritzi Harmsen van Beek zelf:  http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/frederiketenHarmsenvanderbeek