Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Nieuws

Omdat ik iets te zeggen had – Nederlandse schrijfsters uit de 19e eeuw

19e eeuwse schrijfsters - tentoonstellingVanaf eind september is in het Letterkundig Museum en in de hal van de Koninklijke Bibliotheek, beiden in Den Haag, een dubbel-tentoonstelling te zien over 19e-eeuwse Nederlandse schrijfsters, met de titel “Omdat ik iets te zeggen had”.
De titel is ontleend aan de memoires Herinneringen van de uit Haarlem afkomstige auteur Amy de Leeuw (ps. Geertruida Carelsen 1843-1938).

Negentien schrijfsters staan centraal. Ze waren vaak niet alleen schrijfster, maar ook journaliste en recensente. En ze waren niet bang om te laten horen wat ze van iets vonden, in eigen land en daarbuiten. De positie van vrouwen was daarbij een belangrijk onderwerp, er werd veel over gesproken en geschreven.

Aan de hand van brieven, handschriften, afbeeldingen en voorwerpen uit het rijke archief van het Letterkundig Museum en de collecties van de Koninklijke Bibliotheek laat de tentoonstelling zien hoe interessant en vaak wars van conventies deze schrijfsters waren. En hoe verrassend hun werk nog altijd is.
Vier vitrines in de hal van de Koninklijke Bibliotheek tonen bijzondere boeken die de ambities van de schrijfsters illustreren. Ook het Haagse Damesleesmuseum doet mee. Dat museum werd eind negentiende eeuw opgericht door een aantal schrijfsters/lezeressen.

Na Den Haag zal de tentoonstelling doorreizen naar Amsterdam (Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis) en naar Haarlem (Noord-Hollands Archief) en telkens een beetje anders zijn. Er zal archiefmateriaal worden getoond uit het bezit van Atria, en in Haarlem zal er extra nadruk liggen op Haarlemse schrijfsters.

Op 29 en 30 september is er ook een workshop rondom deze vrouwelijke schrijvers en hun collega’s.
Meer info: https://www.huygens.knaw.nl/workshop-womens-history-research-dissemination-and-the-role-of-the-digital-2/

Informatie over de tentoonstelling staat op dit moment nog niet op de website van het letterkundig museum (http://www.letterkundigmuseum.nl), wel op andere plaatsen: https://www.huygens.knaw.nl/tentoonstelling-nederlandse-schrijfsters-uit-de-negentiende-eeuw/  en https://www.huygens.knaw.nl/welk-een-genot-te-denken-dat-een-vrouw-een-hedendaagsche-vrouw-zulke-boeken-schrijven-kan/

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress