Activiteiten Binnen de Vrouwenbibliotheek Utrecht Leesgroepen Nieuws

Leesgroep ‘sterke vrouwen’

Belle van ZuylenIn september begint het nieuwe seizoen van onze leesgroep. We hebben gekozen voor het onderwerp ‘sterke en bijzondere vrouwen’. Door de eeuwen heen zijn er opvallend veel vrouwelijke romanpersonages bekend en beroemd geworden, dit i.t.t. vrouwelijke schrijvers. Ze zijn heel verschillend, maar beantwoorden vaak wel aan een collectief beeld van ‘de vrouw’. Ze verleiden en troosten, ontroeren en inspireren, maken zich schuldig aan moord en doodslag en benemen zich van het leven, zijn toonbeelden van moed, tragiek, wanhoop, rebellie en waanzin. Wat kunnen we van hen leren? En wat maakt het uit dat ze door andere vrouwen (i.p.v. mannen) zijn beschreven?

Vanuit verschillende taalgebieden, culturen en tijden hebben we vrouwelijke romanpersonages en boektitels titels bij elkaar gezocht, allemaal geschreven door vrouwen, op één na – om te kunnen vergelijken. De deelnemenden zullen afwisselend de voorbereiding voor een middag voor hun rekening nemen. Daarbij kan achtergrondinformatie uit de syllabus als ondersteuning dienen.

Programma en inhoud
18 september      Over de liefde (2008)                           Doeschka Meijsing
30 oktober           Drie sterke vrouwen (2010)                 Marie NDiaye
11 december        Overtuiging (1818)                              Jane Austen