Recensies

‘De Bijen’ door Laline Paull

 Het boek ‘De Bijen’ lag al geruime tijd klaar om gelezen te worden. Het trok me niet aan: een boek over een bij in een bijenkorf. En dat is wat het is. Maar…., het was een fijn boek om te lezen. Het ging in mijn hoofd zitten en het vergezelde me als ik ging fietsen of wandelen, of een ijsje eten. Ik zag en rook meer en het bezorgde me plezier. Wonderlijk.

Het is de toon van het boek die ’t hem doet, bedacht ik. Die is lief en aardig. Ja, ook wat saai. Maar dat is heerlijk op zijn tijd.
Wat valt er nog meer over het boek te vermelden?

Het verhaal gaat over een bij in een bijenkorf. Ze valt uit de toon. Het waarom daarvan is niet van belang. De bij is niet bijzonder ambitieus maar ze kan wat meer dan de kaste haar voorschrijft om te doen. Zo belandt ze van de ene kaste in de andere. En zo maakt ze wat mee. De bij is overduidelijk vrouwelijk en haar medebijen grotendeels ook. Er zijn ook (mannelijke) darren. Die zijn wilder en grover, en willen bediend worden. De bij in kwestie, Flora, baart in grote overmoed een kind. Uitnodigend?

Tja, waar gaat het ook over: over nieuwsgierigheid, eigenwijzigheid, moed, maatschappelijke knellende voorschriften, krengerigheid, illusies, en liefde. Met name “liefde” wordt op een aparte manier beschreven. Als een soort van hypnotische kracht. Die kracht kalmeert en voedt.
De beelden die opgeroepen worden in de beschrijvingen van de natuur en van de sfeer in de bijenkast zijn zodanig dat ze in mijn hoofd gingen zitten en me vergezelden. Dat noem ik goed schrijverschap.
En dat is het dan ook: een boek dat gewoon goed geschreven is.

Het is wellicht een echt vrouwenboek, denk ik. Ik zou niet zo gauw een man kunnen bedenken die dit boek van een vrouw over vrouwen, mooi of lekker leesbaar zou vinden. Toch beveelt Jan Siebelink het aan. Dus…, misschien wel iets voor de echte vrouwenliefhebbers onder de mannen?

Flora is niet androgyn. Dat is zeker. Of ze van het woord gehoord heeft, valt te betwijfelen. En ook dat maakt dit boek misschien zo heerlijk.
Lezen dus. En genieten.

Uitgever        Cargo, 2014
Pagina’s        336
Vertaald        uit het Engels door Hien Montijn, (The Bees)
ISBN             978 9023 489 030

Recensie door Frederika de Jongh, juli 2015

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress