Nieuws

Harper Lee’s eerste roman

Ga heen, zet een wachter - Harper LeeIn 1960 verscheen Spaar de spotvogel (To kill a mockingbird) uit 1960 van de Amerikaanse schrijfster Harper Lee. Destijds werd ze er wereldberoemd mee en won ze de Pulitzerprijs. Ook nu is het nog een prachtig en indrukwekkend boek om te lezen. Het gaat over de ongelijkheid tussen blank en zwart in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren dertig, beschreven door de ogen van een jong meisje, Scout. Haar vader verdedigt een zwarte man die ten onrechte wordt beschuldigd van verkrachting. In 1962 werd het boek, dat een aantal autobiografische details bevat, verfilmd door regisseur Robert Mulligan.

A.s. dinsdag op 14 juli en 55 jaar later verschijnt Ga heen, zet een wachter (Go set a watchman). Het was de eerste roman die ze voltooide, een paar jaar vóór Spaar de spotvogel. Het gaat over dezelfde hoofdpersoon, Scout (Jean Louise Finch), die na 20 jaar vanuit New York terugkomt naar Maycomb, Alabama.
Halverwege de jaren 50 overtuigde haar uitgever Harper Lee ervan dat ze beter een verhaal vanuit het standpunt van een jong meisje kon schrijven. En in die tijd deed ik wat me gezegd werd, zei ze later. Ze heeft jaren gedacht dat haar werk verloren was gegaan, maar een goede vriendin vond het terug.

Tussen 1960 en nu heeft Harper Lee zich grotendeels terug getrokken uit het publieke leven en weinig gepubliceerd. Ze begeleidde Truman Capote bij zijn onderzoek voor In Cold Blood. In verschillende films over Capote wordt zij ook geportretteerd.

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress