Nieuwsbrieven

Juni (openings)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

Grijs gebied - Marion PauwDe 27e editie van de Maand van het Spannende Boek is al begonnen afgelopen week. Er is dus weer veel aandacht voor thrillers, plaatsen delict en
alles wat erbij hoort. Dit jaar staat niet zozeer de dader centraal maar de politie, en m.n. de rechercheur als misdaadbestrijder. Deze laatste wordt in de verschillende boeken- en televisieseries meestal als een opmerkelijke persoonlijkheid gekarakteriseerd, en een belangrijk deel van de aantrekkelijkheid in beide wordt gevormd door haar of zijn personage en diens (ook innerlijke) belevenissen. Allerlei boekwinkels, bibliotheken en podia worden omgevormd tot plaats delict en komen auteurs langs voor lezingen en signeren. Info: http://www.maandvanhetspannendeboek.nl/activiteiten/overzicht.html
In Nederland zijn er nogal wat vrouwelijk thriller-schrijvers, waaronder Marion Pauw, die deze keer het geschenkboek heeft mogen schrijven. Grijs gebiedspeelt zich af in nachtelijk Amsterdam, waar een vrouw onder een viaduct wordt gegrepen. Marion Pauw zelf komt op 10 juni om 20u naar De Tweede Verdieping in Nieuwgein voor een interview door een andere thrillerauteur, Tess Franke (http://www.detweedeverdieping.nu/wat-is-er-te-doen/item/thriller-talkshow-met-schrijfster-marion-pauw). Ze zegt meer in daders geïnteresseerd te zijn dan in de politie en meer in personages en hun processen dan in een plot. Op onze website staat een uitgebreide recensie over Marion’s meest recente boek, Hemelen (2014), dit jaar genomineerd voor de Gouden Strop. In juli komt haar volgende thriller uit, We moeten je iets vertellen.
Veel nieuwe thrillers zien het daglicht deze dagen. Aanbevelingen kwam ik tegen over:
– Ondanks de weinig originele titel Laat me niet alleen wordt dit debuut van Gilly Denk aan mij - Sabine DurrantLaat me niet alleen -Gilly MacmillanMacmillan omschreven als een steengoede psychologische thriller, zowel wat betreft de inhoud van het indringende verhaal als de plot. Een alleenstaande moeder wier 8-jarig zoontje verdwijnt krijgt op grote schaal te maken met de invloed van de pers en van alle sociale media. Niets van haar wordt met rust gelaten.
– Ook Denk aan mij klinkt niet veelbelovend, maar ook over deze 2e thriller van de Engelse journaliste Sabine Durrant wordt lovend geschreven. M.n het meegenomen worden in de motieven en gedachtengang van Zach, een man die al een jaar geleden is overleden, de spanningsopbouw en de originaliteit worden genoemd. De vrouw van Zach meent haar echtgenoot weer gezien te hebben en raakt overtuigd dat hij nog leeft.

Juni is ook de maand van het Poetry International Festival. Het wordt gehouden Deze zachte witte kamer - Runa SvetlikovaWachtkamers - Saskia Stehouwersvan 10 t/m 13 juni in Rotterdam, waar voordrachten van dichters uit de hele wereld de kern van het festival vormen. Daarnaast is er altijd veel aandacht voor de relatie met film, muziek en beeldende kunst. en zal de C. Buddingh’ prijs worden uitgereikt aan het beste Nederlandstalige poëziedebuut van afgelopen jaar. Genomineerden zijn o.a. Wachtkamers  van Saskia Stehouwers en Deze zachte witte kamer van de Vlaamse Runa Svetlikova. Van beide staat een voordracht op de poetry-website. Andere activiteiten zijn o.a. (meer info: http://poetry.nl/)
poetry international 2015– Op 7 juni wordt in de Kunsthal Language en Art 2015 geopend, een tentoonstelling verspreid over verschillende galeries in de stad van kunstenaars voor wie taal, het woord of poëzie de inspiratiebron is voor hun werk. In de kunsthal is een overzichtstentoonstelling van hen. Dichteressen Els Moors en Marion Poschmann zullen bij de opening gedichten voordragen, er worden toelichtingen gegeven door kunstenaars, o.a. Anna Lange en er is muziek.
– Hester Knibbe, die met Archaïsch de dieren de VSB poëzieprijs won geeft op 11 juni een masterclass poëzie schrijven in de Rotterdamse Schouwburg en op 12 juni, samen met de Duitse Barbara Köhler een poëzielezing. Ze lezen voor, worden uitgebreid geïntroduceerd en gaan het gesprek aan.
– Anne Vegter, onze dichteres des Vaderlands geeft op 13 juni een masterclass Poëzie lezen
– Op 8 juni wordt de première gedraaid van Het alfabet van de angst, een documentaire over de collages, trauma’s en angsten van de Roemeens-Duitse schrijfster Herta Müller (Nobelprijs in 2009). Leven in een dictatuur is het thema van haar werk. Als lid van een Duits sprekende minderheid onder Ceaucescu maakte ze hardhandig kennis met de communistische staatsterreur. Met als centraal element de beroemde collagegedichten van Herta Müller brengt de filmmaker haar leven en werk in beeld en voert gesprekken over haar jeugd, het dorp en de Duits-talige gemeenschap.

Nog een festival in junihet Holland Festival, met internationale podiumkunsten, dat van 31 mei t/m 27 juni gehouden wordt in Amsterdam. Hier twee suggesties:Oriana een vrouw Cristina de Stefano
– Niet zonder jou van theatermaakster Adelheid Roosen samen met Female Economy en Zina. Na de wijksafari’s nu een nieuw concept ontwikkeld door Nazmiye Oral waarin actrices (van allochtone komaf) samen met hun dierbaren vertellen over hoe ze hun eigen weg zijn gegaan terwijl ze tegelijkertijd weigerden zich te vervreemden van hun gemeenschap. Meer info en een mooi citaat: http://www.hollandfestival.nl/nl/programma/2015/niet-meer-zonder-jou/
– De seksistische talkshow (open for all)  door schrijfster Niña Wijers en filosofe Simone van Saarloos. Ze gaan met vrouwen uit de kunst, cultuur, wetenschap en journalistiek in gesprek over hun werk, hun visie en ambities. Te gast is o.a. de Nederlandse fotografe Cigdem Yuksel van wie een fotoserie voor de voorstelling Niet zonder jou in vijftig bus- en tramhaltes hangt.

Onlangs uitgebrachte titels:
Unknown-1– Zelf schreef Oriana Fallaci (1929-2006) ooit Een man. Nu is een biografie over haar verschenen, Oriana een vrouw, geschreven door de Italiaanse Cristina de Stefano die haar hoofdpersoon niet zelf heeft gesproken maar wel toegang heeft gekregen in het privéarchief. Oriana Fallaci is opgegroeid in een arm, links Florentijns gezin en was als tiener via haar vader al betrokken bij het verzet tegen dictator Mussolini in WO II. Met deze politieke achtergrond heeft ze als journaliste in de jaren 70 en 80 vrijwel alle mensen die er toe deden geïnterviewd. Ze was scherp en doortastend, stelde brutale vragen en ging altijd verder op zoek. Daarmee is ze een voorbeeld voor velen geweest. Privé was ze al even radicaal. Haar romans zijn grotendeels gebaseerd op haar eigen vaak pijnlijke en verdrietige leven, een leven dat haar ook inspireerde tot hard werken en haar feministische inslag. Een man schreef ze als biografie van haar Griekse levensgezel en verzetsstrijder na diens moord in 1976. Na haar pensioen schreef ze een serie kritische boeken over de radicale islam en werd ze steeds conservatiever, wat ook bleek uit haar sympathie voor de rooms-katholieke kerk en de paus.
– In haar lichaam besloten van de Canadese Ann-Marie MacDonald gaat over moederschap In haar lichaam besloten - Ann-Marie MacDonalden de mythes van de moeder-dochterrelatie. Als voor hoofdpersoon Mary Rose (alter ego van de schrijfster?) een tijd lang de zorg voor haar twee (niet-biologische) kinderen haar dagtaak is, komen herinneringen aan haar eigen jeugd naar boven. Als kind heeft ze geleden aan een zeldzame botziekte en de symptomen ervan steken nu weer de kop op. Zo komt via haar lichaam haar pijnlijke verleden terug, met alle desastreuze gevolgen van dien voor haar dagelijkse werkelijkheid vol angsten. Ze verliest de greep over haar leven en voelt overgenomen Ooit - Miriam Guensbergdoor duistere innerlijke processen, zowel als dochter als als moeder. Een indringende en psychologisch goed opgebouwde roman.
– In Ooit van Miriam Guensberg vindt een jonge journalist in de kluis van zijn grootmoeder na haar dood een envelop. Die bevat het levensverhaal van een hem onbekende Poolse vrouw die in ’44-’45 gevangen zat in vrouwenstrafkamp Oberlangen. Ondanks haar pijnlijke ervaringen is deze jong gestorven vrouw altijd blijven hopen op een betere wereld. Haar onthullingen raken hem zo diep dat hij zijn leven verandert.De ontkoppeling van Meg Wolitzer
– De ontkoppeling van Meg Wolitzer is na 4 jaar alsnog vertaald. Ze stelt de vraag die in de Griekse tragedie Lysistrata voor het eerst gesteld werd: wat zou er gebeuren als alle vrouwen zich ineens zouden afkeren van intimiteit met hun mannen, een soort seksstaking? De roman van de Amerikaanse Meg Wolitzer speelt zich af op een school in een buitenwijk in New Jersey waar Lysistrata zal worden opgevoerd, en waar de vrouwen een voor een in een sprookjesachtige ban raken en zich afkeren van hun mannen. Niemand begrijpt de Wanda Reisel - Liefde tussen 5 en 7oorzaak en niemand weet hoe ze hun vertrouwde leven en gevoelens weer terug kunnen krijgen.
Wanda Reisel heeft een nieuwe roman geschreven Liefde tussen 5 en 7. Een journaliste, die zelf geheime dubbellevens van mensen optekent, ontdekt bij toeval het geheime leven van haar man. Ze zoekt de duisternis van een aquarium op om te ontkomen aan haar hevige jaloezie en zint op wraak. Maar deugt ze zelf eigenlijk wel?Margaret Atwoord -Het stenen matras
– Van Margaret Atwoord zijn negen verhalen gebundeld in Het stenen matras. Het zijn verhalen doordrongen met haar donkere humor en verbeeldingskracht waarin ze door de ogen van ouderen laat zien hoe het is om de dood tegemoet te treden, welwillend of onwillig. De eigenzinnige personages, die afwisselend heel realistisch en fantastisch kunnen zijn, hebben elk op een verschillende manier een relatie met de dood. Margaret Atwood schetst daarbij een nauwkeurig beeld van onze tijd.

Activiteiten in Utrecht en daarbuiten
– Vorige week is in het Drents Museum in haar geboorteplaats Assen een tentoonstelling geopend rond het werk van Juul Kraijer (1970). In 1994 juul kraijerstudeerde ze af aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam met uitsluitend tekeningen. Ook nu maakt ze nog steeds veel tekeningen, maar ook beelden, foto’s en video’s. Het zijn onwerkelijke situaties die ze creëert waarin vrouwenfiguren worden samengevoegd met dieren of landschappelijke elementen. Hun lichamen worden bijvoorbeeld in bezit genomen door een zwerm vliegen, een school vissen of in het wortelstelsel van een oude boom. Ze intrigeren, en combineren schoonheid met vervreemding, en hebben vaak een oosterse sereniteit over zich. In het Drents museum zijn tekeningen en beelden tentoongesteld en in het nabijgelegen CBK Drenthe worden gelijktijdig foto’s en video’s gepresenteerd. Meer info: http://www.drentsmuseum.nl/tentoonstellingen/tentoonstelling-uitgelicht/exhibition/juul-kraijer-107.html
– Nog t/m 17 juni is in de Benedictushof in Egmond het werk te zien van een van onzeUnknown-1 recensentes Katja Berkenbosch (1970). Katja werkt vooral met papier en de afgelopen jaren is een eigen stijl papierkunst ontstaan die zij omschrijft als ‘schilderen’ met papier’. In haar panelen gebruikt ze heel verschillende soorten papier met soms kleine accenten metaal. Haar werken zijn meestal een spirituele zoektocht in een wereld gevuld met symbool, kleur en taal. Uitgebreidere informatie: http://www.artplein-spui.com/page10/katja.html en haar eigen website.
Zie ook: http://2.bp.blogspot.com/-OYWxfaJ2QKw/VWA5dDRLEDI/AAAAAAAAAsQ/hX5fgq7VukA/s1600/10333697_841777832526400_6894851597266492893_o.jpg

Bibliotheek-nieuws
– We zijn nog steeds op vrijdagmiddagen en soms op zaterdag met een aantal mensen in de bibliotheek bezig met het catalogiseren. Het vordert gestaag (zie catalogus). De bibliotheek is dan gelijk ook open en iedereen kan binnenlopen om onze boeken in levende lijve open te slaan, te lenen en lezen. In de kalender op de site kun je zien wanneer we er zijn.
– Regelmatig blijkt dat de vrouwenbibliotheek weinig bekend is in de stad (en daarbuiten), en daarnaast dat zodra mensen binnen stappen ze enthousiast zijn over de ruimte en de collectie. Graag zouden we daar verandering in brengen met meer PR. Wie zou ons daarbij willen helpen? Met het maken van een folder, meer bekendheid via sociale media of anderszins? Of met het in mailchimp omzetten van onze nieuwsbrief? Als je er meer over wilt weten of je aan wilt melden, kun je contact opnemen via info@vrouwenbibliotheek.nl of 06-48498545.

Nieuwe boeken in de bibliotheek 
Rose van Rosita Steenbeek, Archaisch de dieren en Oogsteen van Hester Knibbe, Tascha. De roof uit de Kunsthal  van Mira Feticu, Mijn leven op Bird Cloud Ranch van Annie Proulx, Koetsier herfst van Charlotte Mutsaers,

Nieuwe recensies van deze maand als link bijgevoegd  
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/05/22/de-atlas-van-afgelegen-eilanden-door-judith-schalansky/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/05/26/gebed-voor-de-vermisten-door-jennifer-clement/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/05/27/denken-aan-vrijdag-door-nicci-french/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/05/30/de-achterblijvers-door-maaike-gerritsen/

De leenbijdrage voor 2015 is opnieuw vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op banknummer NL71 INGB 0009 2669 95 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2015‘. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.
Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden, en ook deze nieuwsbrief

Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                             Utrecht,  31 mei 2015

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress