Recensies

‘Het Vlindereffect’ door Margot Vanderstraeten

De term ‘vlindereffect’ stamt uit de chaostheorie en stelt dat minimale veranderingen in de atmosfeer, via versterkende omgevingsfactoren tot maximaal afwijkende resultaten kunnen leiden.

De hoofdpersoon verwoordt het in Het vlindereffect als volgt: “Ze zeggen dat een vlinder in Florida uiteindelijk een orkaan in Azië kan veroorzaken. Ruth is zo’n vlinder. Ze is een mot.”

Ruth is de zus van de moeder van hoofdpersoon Angela. Ergens in haar tienerjaren krijgen Angela en haar vader een ernstig ongeluk op weg naar tante Ruth. Even later betrapt ze haar vader in een intieme omhelzing met tante Ruth. Ter verklaring vertelt hij dat hij een relatie had met tante Ruth, in de tijd dat hij haar moeder zwanger maakte van Angela. Na dit gebeuren besluit Angela’s moeder vervolgens Ruth uit haar leven te bannen.

Jaren later combineert Angela haar werk als mystery guest met de verjaardag van haar zoon, die op dat moment vrijwilligerswerk verricht in India. Angela, haar zoon en een goede vriend willen dineren in het luxueuze Taj Mahal hotel in Mumbai als deze wordt bestormd en bezet door terroristen.
Na de aanslag, als haar zoon in een Indiaans ziekenhuis ligt, vindt Angela in de mailbox van haar zoon mails afkomstig van Ruth. Ruth moedigt daarin haar zoon aan om vrijwilligerswerk te gaan doen in India en is daarmee in de ogen van Angela verantwoordelijk voor het leed wat haar is aangedaan.

Het boek beschrijft fragmenten van het drama in het Taj Mahal hotel, ten tijde van de bezetting door de terroristen en de weken die daar op volgen. Tevens bevat het fragmenten over de jeugd van Angela en over het heden.
Tien jaar na de bezetting gaat Angela terug naar de plek des onheils, maar ook naar andere voor haar zoon destijds belangrijke plekken en personen in India. In het vliegtuig terug naar huis ontmoet ze een spirituele vrouw, die haar aan de hand van Tarot kaarten levensvragen stelt. Terwijl ze in gaat op deze vragen, worden gedeelten van het leven van Angela verteld.

Margot Vanderstraeten heeft een boeiende en beeldende schrijfstijl. Ze schrijft de scènes met diepgang. Toch merkte ik dat ik moeite had met het uitlezen van het Het vlindereffect. De losse fragmenten staan op zichzelf, waardoor ik wanneer ik het boek even had weggelegd weinig behoefte had om te weten hoe het verhaal verder zou verlopen. Omdat haar schrijfstijl zo mooi is en de inhoud van het verhaal actueel en indringend vond ik het jammer dat het boek bij mij niet meer nieuwsgierigheid opriep.

Margot Vanderstraeten is freelance journalist, columnist, schenker van opinies , verdedigster van de vrije mening, humanist en schrijver. Ze kreeg voor haar roman Alle mensen bijten de Debuutprijs en werd voor Mise en Place genomineerd voor de Halewijnprijs.
Ze is sinds 2009 lid van de Raad van de Nederlandse Taalunie, en adviseert in die hoedanigheid de Nederlandse en Vlaamse ministers van Onderwijs en Cultuur over hun beleid aangaande de Nederlandse taal

Uitgeverij        Atlas/Contact, 2014
Pagina’s          284
ISBN                978 9025 444 297

Recensie door Esther Warnaar, april 2015

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress