Nieuwsbrieven

April (openings)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

Het lijkt even een rustige maand tussendoor, maar met activiteiten die zo maar pareltjes kunnen zijn.

Literair festival City2cities vindt dit jaar pas plaats in mei i.p.v. in april, en wordt gehouden in het oude Neude Postkantoor. Daarover volgende maand meer.

Sinds een paar weken heeft Colet van der Ven in het programma Ikonhuis op zondagmorgen regelmatig interviews met schrijfsters en andere vrouwen ’met een missie’. Antjie Krog, Renate Dorrestein, Anja Meulenbelt, Naema Tahir, Marion Bloem, Liesbeth Zegveld, om maar een paar namen te noemen, zijn al voorbij gekomen. Vast niet iedereen zal ervan houden, net als bij Wim Brands’ boeken, maar regelmatig is het de moeite waard om te bekijken/beluisteren.

Onlangs uitgebrachte titels:
– Dwaallicht van Josha Zwaan: een inkijk in de ziel van iemand met een zware Dwaallicht Josha Zwaanangststoornis. De hoofdpersoon Marthe wordt op een heel geloofwaardige manier, in al haar kwetsbaarheid, vorm gegeven.
– Kameleon, ”Opa, neem je een hoertje mee?” en andere gedichten door Charlotte Van den Broeck. “Poëzie die binnen komt vallen” (Trouw)….
In ongetemde staat Roxane GAy– In ongetemde staat van Roxane Gay: debuutroman van een gedreven en getekende vrouw. Een gruwelsprookje op een autobiografische voedingsbodem van seksueel geweld. Vorig jaar bracht ze ook uit: ’Bad Feminist’. Ze rammelt aan patronen binnen het feminisme en relaties tussen vrouwen.
– De vegetariër van Han Kang: een confronterend relaas over de gevolgen van een afwijkende, individuele keuze binnen een streng conventionele (Zuid-Koreaanse) cultuur.
– Brullen  van Marie Kessels, een schrijfster die slechts bij een klein publiek bekend is, maar erg positieve recensies kreeg voor haar eerdere boeken. In Brullen schrijft ze genuanceerd over een vrouw met een lawaai neurose. Waarom verdraagt ze (bepaalde) geluiden niet en hoe kan ze ermee overweg?
– Lila van Marilynne Robinson: Lila Dahl is de vrouw van de Lila Marilynne Robinsonpredikant John Ames, waarover Robinson eerder schreef in haar Pulitzer Prize-winnende boek ’Gilead’. Een intrigerende roman over een vrouw-uit-de-goot die zich bekeert maar niet schroomt om God, het geloof en zichzelf te bevragen en te confronteren in een Amerikaans-christelijke setting.
– De herdruk van Ida Simon’s Een dwaze maagd was zo succesvol dat Cossee nu ook een novelle heeft laten herdrukken, In memoriam Mizzi. Mizzi is een hond in kamp Westerbork en later Theresiënstadt die kan glimlachen en de omstandigheden van de gevangenen verzacht.
 De lege stad van Simone van der Vlugt: een historische roman die zich afspeelt in Rotterdam tijdens de tweede wereldoorlog, een verhaal van overleven van een jonge vrouw wiens halve familie is omgekomen bij de bombardementen

Activiteiten in Utrecht en omgeving:
– Zondagmiddag 19 april staat Salon Saffier in het teken van Dwars tegen de keer. Ida GerhardtDwars tegen de keer, de biografie over Ida Gerhardt. Mieke Koenen, schrijfster van de biografie zal een portret schetsen van haar leven en werk, rijkelijk geïllustreerd met beelden. En daarnaast zal ze vertellen over haar zoektocht naar materiaal voor de biografie.
Meer en uitgebreide info: http://www.salonsaffier.nl/Programma+informatie.php?id=229&nav=2

– Op 28 maart is in première gegaan de film Suites Françaises, naar het gelijknamige boek van Irène Suites Françaises Irène NémirovskyNémirovsky, in het Nederlands vertaald als Storm in juni. Het doet rechtstreeks verslag van de uittocht in juni 1940, toen stromen vluchtelingen Parijs verlieten. Het lot van allerlei Franse families, van de voornaamste tot de armste, raakte met elkaar verweven. Irène Némirovsky beschrijft de ontelbare kleine en grote lafheden en het broze saamhorigheidsgevoel van een volk op de vlucht. Zelf werd ze in 1942 als statenloze joodse weggevoerd. Het is haar net gelukt om het manuscript van Storm in juni  aan haar toen 13-jarige dochter te geven, die vervolgens op haar 74e (in 2004!) besloot dat het gepubliceerd mocht worden. In Utrecht draait de film in het Louis Hartlooper complex. In de bibliotheek hebben we het levensverhaal van Irène Némirovsky, geschreven door Elisabeth Gille, in huis. Meer info: http://www.filmtotaal.nl/film.php?id=25443

Bibliotheek-nieuws
– Allereerst excuses aan degenen die begin maart voor een dichte deur hebben gestaan. A.g.v. plotselinge familie-omstandigheden kon ik niet in de bibliotheek aanwezig zijn en was ik niet in staat om instant vervanging te regelen.
– We zijn nog steeds op vrijdagmiddagen en soms op zaterdag met een aantal mensen in de bibliotheek bezig met het catalogiseren. Het vordert gestaag (zie catalogus). De bibliotheek is dan gelijk ook open en iedereen kan binnenlopen om onze boeken in levende lijve open te slaan, te lenen en lezen. In de kalender op de site kun je zien wanneer we er zijn.
– Regelmatig blijkt dat de vrouwenbibliotheek weinig bekend is in de stad (en daarbuiten), en daarnaast dat zodra mensen binnen stappen ze enthousiast zijn over de ruimte en de collectie. Graag zouden we daar verandering in brengen met meer PR. Wie zou ons daarbij willen helpen? Met het maken van een folder, meer bekendheid via sociale media of anderszins? Of met het in mailchimp omzetten van onze nieuwsbrief? Als je er meer over wilt weten of je aan wilt melden, kun je contact opnemen via info@vrouwenbibliotheek.nl of 06-48498545.

Nieuwe boeken in de bibliotheek   
Weerwater van Renate Dorrestein, Stil in mij. Overleven bij de nonnen van Daniëlle Hermans en Esther Verhoef, Dwars tegen de keer, Leven en werk van Ida Gerhardt door Mieke Koenen.

Nieuwe recensies van deze maand als link bijgevoegd:
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/03/04/de-noordzeemoorden-deel-1-en-2-door-isa-maron/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/03/16/ana-mladic-door-clara-uson/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/03/21/christiane-f-mijn-tweede-leven-door-christiane-v-felscherinow/

De leenbijdrage voor 2015 is opnieuw vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op banknummer NL71 INGB 0009 2669 95 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2015‘. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.

Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden, de nieuwsbrief is ook te lezen via

Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema/Olaf Janssen                                                                                       Utrecht,  31 maart 2015

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress