Recensies

Christiane F. Mijn tweede leven door Christiane V. Felscherinow

Tijdens mijn schooljaren heb ik de boeken Christiane F., de moeder van David S en het verrotte leven van Floortje Bloem gelezen. Van het boek Christiane F. zijn ruim 4 miljoen boeken verkocht. In Christiane F. Mijn tweede leven wordt volgens de achterkant van het boek de voltooiing van het verhaal gegeven. Ik was daar erg benieuwd naar.

Er wordt begonnen met een korte samenvatting van het eerste boek. Het boek Christiane F. heeft een open einde, Christiane gaat om af te kicken bij haar oma in Kaltenkirchen wonen. In deze kleine gemeenschap voelt ze zich eenzaam en al snel begint de verslavingsgevoelige Christiane met drinken. Ze kan niet wennen op het platteland, waar ze een opleiding volgt tot boekbinder. Ze vertrekt naar Hamburg en komt terecht in een woongroep van musici. In die periode wordt haar boek verfilmt, reist ze ter promotie door de Verenigde Staten en ontmoet ze beroemheden. Om zich staande te houden begint ze weer drugs te gebruiken.

Na een deze roerige periode komt ze tot relatieve rust bij een uitgeversechtpaar in Oostenrijk. In de loop van de jaren zal ze hier regelmatig naar terugkeren. Ze wordt gedurende deze periode tijdens een uitstapje in Berlijn betrapt met drugs en belandt in de vrouwengevangenis. Ze heeft hier aanvankelijk een zware tijd, maar werkt zich op tot boodschapper, waardoor ze gerespecteerd wordt.

Gedreven door haar innerlijke onrust vertrekt ze na haar gevangenisperiode naar een hippie milieu in Griekenland. Ze beschrijft dit als haar gelukkigste jaren. Aan deze jaren komt een einde als blijkt dat haar Griekse geliefde haar ontrouw is.

Weer terug in Duitsland wordt ze tijdens een kortdurende relatie zwanger en krijgt een zoon. Ze is een zorgzame en liefdevolle moeder. Echter, als haar zoon 17 is, neemt ze de verkeerde beslissing. Ze wil haar zoon een betere toekomst geven in Amsterdam. Dit is tegen de wens van jeugdzorg. Als ze toch vertrekt en later weer berooid moet terugkomen, wordt haar zoon uit huis geplaatst. Ze houden contact en Christiane schrijft vol trots over hem. Hij is, volgens Christiane, het beste wat haar is overkomen.

Het boek is niet wat de achterkant belooft, een voltooiing van het verhaal. Het verhaal gaat verder. Zoals Christiane zelf op de laatste pagina schrijft: “..veel van mijn dromen zijn op niets uitgelopen. Maar het is nog niet voorbij.”

Het is een rauw boek en bij mij overheerst het gevoel dat haar eerste boek mogelijk heeft bijgedragen aan het in stand houden van haar verslaving. Niet alleen door het geld van de royalty’s, maar ook doordat Christiane overkomt als iemand die liever in de anonimiteit had geleefd.

De schrijfwijze in het boek is kinderlijk, hoofd- en bijzaken worden verdraaid, waardoor het verhaal soms wat warrig is. Zeker in de eerste hoofdstukken lijkt Christiane een beetje te pronken met vele (Duitse) beroemdheden. Dit komt op mij wat pocherig over.

Desalniettemin heb ik het boek in één adem uitgelezen, met name door de herinnering aan het leesplezier van het eerste boek.                                  

Uitgeverij        The house of books, 2013
Pagina’s          255
Vertaald           uit het Duits door Jan Steemers  (Mein zweites Leben)
ISBN                978 9044 345 094

Recensie door Esther Warnaar, maart 2015

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress