Nieuws Nieuwsbrieven

Maart (openings)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

te gek voor woordenMaart is de maand van de jaarlijkse Boekenweek. Dit jaar wordt het de 80e editie, die plaats zal vinden van zaterdag 7 maart t/m zondag 15 maart. Het thema is uitdagend en veelzijdig,\en het motto Te gek voor woorden. Als je je gaat verdiepen in het onderwerp ontdek je dat veel boeken iets met gekte behandelen, talloze fascinerende hoofdpersonen die afwijken van de norm. Vaak op een onschuldige manier, maar ze kunnen ook tot waanzin gedreven worden of werkelijk lijden aan het leven, tot psychopaten met duistere neigingen toe. Blijkbaar biedt de ‘waanzin’ schrijvers veel inspiratie, en het geeft hen ook de mogelijkheid om een wereld die afwijkt van de norm zichtbaar en invoelbaar te maken door deze van binnenuit te beschrijven. Ze kunnen vanuit verschillende perspectieven allerlei aspecten van de menselijke geest laten zien. Hun werk biedt daarmee een welkome verruiming van onze ideeën over wat normaal is van en onze in hokjes denkende neiging.

Te gek voor woorden is ook de titel van de boekenweekbundel, een kadootje van de gezamenlijke openbare bibliotheken aan hun leden. Hierin nemen prominente Nederlanders de lezer mee op reis naar hun meest waanzinnige ervaring, en ook ontbreken de vertrouwde boekentips niet. Er zijn bijdragen van o.a. Christine Otten, Inez Weski, Marly van der Velden en Myrthe van der Meer, van wie deze week een nieuwe titel is verschenen, een “psychiatrische” roman, UP. 

In het kader van de Boekenweek organiseert Savannah Bay op De zes levens van Sophie - Sarah Meulemanvrijdagavond 13 maart een avond over de gekte in het werk van Virginia Woolf. O.a. Sarah Meuleman zal te gast zijn. Ze zal spreken over haar debuutroman die deze maand is uitgekomen, De zes levens van Sophie, een meeslepend verhaal over twee opgroeiende meisjes die alles met elkaar delen. Op een avond na een dorpsfeest verdwijnt een van de twee, Sophie. Achttien jaar later woont het andere meisje, Hannah, in New York en besluit een biografie te maken over beroemde vrouwelijke schrijvers wier levens opvallende parallellen vertonen. Eén van hen is Virginia Woolf. Hannah’s zoektocht naar de vrouwen roept vragen op die Hannah lang heeft verborgen en te maken hebben met wat er met Sophie is gebeurd die laatste nacht. Tijdens de avond zullen er nog andere bijdragen zijn rond het thema en levende muziek. Meer info: http://www.savannahbay.nl/index.php?agenda_id=252&pageid=7

Zoals altijd tijdens de boekenweek zijn er overal in het land, in boekhandels en bibliotheken allerlei literaire activiteiten. Je kunt ze o.a. vinden op: http://www.boekenweek.nl/activiteiten/index.html

Speciaal aanbevolen
Vanaf 28 februari is in het Gemeentemuseum Den Haag een grote overzichtstentoonstelling te zien van de Belgische Berlinde De Bruyckere. De tentoonstelling draagt de naam Sculptures en Drawings 2000 − 2014 berlinde de bruyckereen was al eerder te zien in het S.M.A.Kin haar woonplaats Gent. Berlinde de Bruyckere is vooral bekend van haar installaties en beeldhouwwerken. Ze houdt zich vooral bezig met het menselijk lichaam en toont daarvan m.n de kwetsbaarheid, de vergankelijkheid en de eenzaamheid. Haar vroegere werk heeft ze vooral gemaakt met textiel, het waren een soort dekenmensen, kwetsbare, gehavende figuren met dekens over hun hoofd, wat zowel beklemming als een soort bescherming weergaf. Later is ze met was gaan werken. Ze boetseert er vervormde lichamen mee, op een kern van epoxymetaal, bedekt met wol en vaak zonder hoofd. Naast het menselijk lichaam zijn bomen en paarden voor haar belangrijke symbolen, om als metafoor te dienen voor dood, vergankelijkheid en intens menselijke gevoelens. Met haar sculpturen probeert Berlinde de Bruyckere de toeschouwer opnieuw gevoelig te maken voor het diepmenselijke tijdloze lijden dat over de hele wereld vergelijkbaar is. Ze laat mensen kijken en letterlijk stil staan bij haar werken. Ze noemt zichzelf een spons, open voor wat er zich voordoet in haar omgeving en in de wereld, en ze vertaalt de wonden die ze ziet en voelt in beelden. Haar beelden en installaties roepen vervolgens liefkozing en troost op, maar ook angst en geweld. Ze zorgen regelmatig voor controverses.

Het uitgangspunt van de huidige tentoonstelling vormt dekreupelhout - berlinde de bruyckere sculptuur Kreupelhout, een beeld van een omgevallen boom met kapotte takken die liefdevol omzwachteld en verzorgd zijn. Berlinde de Bruyckere had het kunstwerk gemaakt voor de Biënnale in Venetië (2013). Ze had de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee als haar curator gevraagd, om woorden te kunnen geven aan waar ze mee bezig was. Nu heeft ze Kreupelhout voor de huidige tentoonstelling bewerkt. “Gent is Venetië niet”, zo verklaart ze dat, “in dialoog met de omgeving waar het werk komt te liggen wil ik het beeld opnieuw creëren”. Helaas is het niet te zien in het Haagse gemeentemuseum omdat het te groot is (16m lang), en verhuist het naar het Kunsthaus in Bregenz. Maar er blijven nog genoeg indringende beelden over om te gaan bekijken van deze indrukwekkende kunstenares!
Meer informatie over de tentoonstelling en meer van en over Berlinde de Bruyckere, o.a. een interview bij radio-kunststof (25/2):
http://www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/berlinde-de-bruyckere-0
http://cobra.be/cm/cobra/kunst/1.2121224
http://hildevancanneyt.blogspot.nl/2012/10/interview-met-berlinde-de-bruyckere.html
http://www.radio1.nl/kunststof?npo_cc_skip_wall=1&npo_cc=na&npo_rnd=792878512

Onlangs uitgebrachte titels:
 Hierboven al even aangehaald, de nieuwe ’psychiatrische’ roman UP van Myrthe van der Meer, haar derde. In UP - Myrthe van der Meer2012 verscheen haar debuut PAAZ, de plaats waar ze met een zware depressie een aantal maanden was opgenomen na een burn out. Ze beschreef haar ervaring van die tijd, een zoektocht door de absurde wereld van een psychiatrische kliniek met alle regels, pillen, diagnoses, en de uitgang. Na die tijd volgde ze vrijwillig een programma in een psychotherapeutische kliniek om uit te zoeken waarom ze destijds in een crisis belandde. Ze krijgt de diagnose manisch depressief. UP begint op de laatste dag vlak voor het afsluitende gesprek met de psychiater. Hij blijkt verdwenen, de vervanger weet van niets en voor het einde van de dag is weer opgenomen op de Paaz. Dat moet een vergissing zijn, want ze is niet ziek. Hoofdpersoon Emma gaat weer op zoek naar een verklaring en komt vooral haar eigen innerlijk tegen.
– Voor haar nieuwste roman Weerwater verbleef Renate Weerwater - Renate DorresteinDorrestein een paar maanden in Almere, de plaats waar het verhaal zich afspeelt. Er heeft een wereldwijde ramp plaats gevonden en alleen Almere is gespaard gebleven. Op een paar honderd ontsnapte gevangenen na zijn alle overlevenden vrouwen. Samen moeten ze een nieuwe maatschappij gaan inrichten. Langzaam hervindt de ontredderde gemeenschap haar evenwicht weer. Dan is er opeens een baby, waar komt die vandaan? Het lijkt weer een echt Renate Dorrestein verhaal te zijn.
de blauwe draad anne tylerDe blauwe draad is de 20e roman van de Amerikaanse schrijfster Anne Tyler, en weer zijn de critici enthousiast. Ze portretteert drie generaties van één familie die, niet geheel vrijwillig, samen onder één dak gaan wonen. Ze geeft een geweldig inzicht in de dynamiek van een familie en haar psychologie is sterk.
– De veelgeprezen Engelse schrijfster Julia Blackburn, bekend van romans en non fictie, was getrouwd met een Nederlandse beeldhouwer. Hij overleed Fluisteringen over liefde, smart en spreeuwen - Julia Blackburn
eind 2013. Ter nagedachtenis aan hem schreef ze Fluisteringen over liefde, smart en spreeuwen, een tweetalig boekje met 33 gedichten. Het is een ode aan het leven en een bespiegeling op het overlijden van haar geliefde, en mooi geïllustreerd met spreeuwen kleurenfoto’s. Mooi artikel erover: http://meandermagazine.net/wp/2015/01/we-waren-samen-geweest/

Activiteiten in Utrecht en omgeving:
geen gewoon indisch meisje - Marion Bloem– Op 10 maart speelt in de Stadsschouwburg Geen gewoon Indisch meisjeIn1983 brak Marion Bloem door met haar roman met de gelijknamige titel, over een meisje dat worstelt met het besef dat ze zichzelf, haar verleden en haar culturele achtergrond altijd heeft verloochend. Het boek is een klassieker en nog even krachtig als destijds. Marion Bloem heeft het verhaal bewerkt tot een muzikale theatervoorstelling en met begeleiding van een gitarist roept ze de Indische familie uit haar boek tot leven. Meer info: http://www.stadsschouwburg-utrecht.nl/voorstellingen/9435/marion_bloem_en_erwin_van_ligten/geen_gewoon_indisch_meisje/
 Dansen op het glazen plafond heet de wervelende voorstelling die op 13 maart in Tivoli Vredenburg te zien is. “Een unieke bundeling van sterke vrouwen - Dansen op het glazen plafonddie hun talent vol elan en met overtuiging vieren tijdens een verrassende en veelkleurige avond van alternatief variété met diepgang. Van hilarische column tot abstracte poëzie en van stand-up-comedy tot poëtisch verhaal. Van klassiek strijkje tot heftige rock en van hedendaagse harpmuziek tot swingende jazz…. …Met open geest en open ogen bieden we vergezichten en een poëtische kijk en dansen we op het glazen plafond.” Meer info: https://www.tivolivredenburg.nl/nl/agenda/detail/1241/Dansen_op_een_glazen_plafond
– Op 17 maart vertoont Het literatuurhuis de documentaire Life is bearable. At times (2010) over de Poolse einde en begindichteres en Nobelprijswinnares (1996) Wisława Szymborska. De filmmaker is er in geslaagd met haar op reis te gaan naar Ierland en Nederland, en bekende liefhebbers van haar werk spreken over de bijzondere kwaliteiten van haar werk. Wisława Szymborska vertoonde zich zelden in het openbaar en had een hekel aan interviews en promotie-optreden. Er zijn slechts twee filmportretten van haar gemaakt. Het andere met dezelfde titel als haar bundel verzameld werk, Einde en Begin, is gemaakt door de Nederlander John Albert Jansen en online nog te vinden (Het uur van de wolf). Meer info: http://www.hetliteratuurhuis.nl/agenda/664/
– T/m 2 mei is in Wiels, centrum voor hedendaagse kunst in Brussel, de bijzondere tentoonstelling Body Talk te zien, over het (m.n. zwarte) vrouwelijk lichaam Het is een groepstentoonstelling van zes kunstenaressen uit verschillende delen van Afrika. Ze gebruiken hun eigen lichaam om iets te laten zien of om iets te onderzoeken, vooral op het gebied van seksualiteit en feminisme. Meer info: http://www.wiels.org/nl/exhibitions/668/Body-Talk-feminisme-seksualiteit-en-het-lichaam-in-het-werk-van-zes-Afrikaanse-kunstenaressen
– Vanaf 5 maart draait in verschillende filmtheaters Stand by your president - Sandra RoelofsStand by your president, het laatste jaar van Sandra Roelofs als first lady van Georgië. In 2004 werd haar man Mikheil Saakashvilli gekozen tot president en vanaf het begin was Sandra Roelofs actief als presidentsvrouw. Dit zal met allerlei problemen onderweg duren tot in 2012. De film volgt haar tijdens haar laatste jaar, in Georgië in haar officiële functie, met haar man en kinderen thuis en op bezoek bij haar ouders in Terneuzen. Meer info: http://standbyyourpresident.nl

Bibliotheek-nieuws
– Sinds kort staat onze catalogus online! Voor ons een mijlpaal waar we heel blij mee zijn, een jaar nadat de vernieuwde website het web op ging. Met veel dank aan Jonna! Op dit moment staan er 4.500 boeken in. Dat zijn ze nog lang niet allemaal. Langzaamaan zullen we meer boeken en allerlei gegevens over de boeken aanvullen. Elke vrijdagmiddag zijn een aantal mensen in de bibliotheek bezig met het catalogiseren. Dan zijn we gelijk ook open en kan iedereen binnenlopen om onze boeken in levende lijve open te slaan en te lenen en lezen.
– Regelmatig blijkt dat de vrouwenbibliotheek weinig bekend is in de stad (en daarbuiten), en daarnaast dat zodra mensen binnen stappen ze enthousiast zijn over de ruimte en de collectie. Graag zouden we daar verandering in brengen met meer PR. Wie zou ons daarbij willen helpen? Met het maken van een folder, meer bekendheid via sociale media of anderszins? Of met het in mailchimp omzetten van onze nieuwsbrief? Als je er meer over wilt weten of je aan wilt melden, kun je contact opnemen via info@vrouwenbibliotheek.nl of 06-48498545.

Nieuwe boeken in de bibliotheek   
Medeweten Antjie Krog, Galgenveld en IJskoud van Isa Maron, Het geheim der eersten van Henriëtte Hemmink, Etta & Otto & Russell & James van Emma Hooper

Nieuwe recensies van deze maand als link bijgevoegd:
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/02/04/als-padden-schreeuwen-door-lieneke-dijkzeul/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/02/12/op-reis-met-hillary-clinton-door-kim-ghattas/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/02/21/de-kindertrein-door-christina-baker-kline/
http://vrouwenbibliotheek.nl/2015/02/25/het-geheim-van-de-eersten-door-henriette-hemmink-2/

De leenbijdrage voor 2015 is opnieuw vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op banknummer NL71 INGB 0009 2669 95 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2015‘. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.

Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden, de nieuwsbrief is ook te lezen via
Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                                                          Utrecht,  28 februari 2015

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress