Activiteiten Binnen de Vrouwenbibliotheek Utrecht Leesgroepen Poëziegroep

De Poëziegroep leest Elisabeth Eybers (voor)

Een dag voordat het 100 jaar geleden is, dat Elisabeth Eybers werd geboren, bespraken we negen van haar gedichten, gepubliceerd na1961.

IMG_20150225_201056

We hadden het geluk dat een van de Poëziegroepleden heel goed Afrikaans kon voorlezen, bijna mooier dan Adriaan van Dis… Een deel van de groep merkte toch dat we wat moeite hadden met het Afrikaans als je het ‘binnenin’ las. Het horen maakte het makkelijker te verstaan – “selfs die geringste woord wat emigreer / moet risiko en onbegrip trotseer” (uit ‘Brief in Januarie’, Balans 1962).

We vonden de gedichten erg goed: technisch goed in elkaar, mooie beelden, niet voor de handliggend en open voor verschillende interpretatie. Het thema van de gedachtes, die zich opdringen – dat je niets anders kan – vonden we belangrijk, evenals taal in verschillende vormen.

Mijn (voorlopige, want ik wil zeker meer van haar lezen) favoriet is Vir Thérèse: de mooie zin “Jou suidelijke en sluierige aksent” is ineens zo’n mooie zwierige regel in het gedicht. Het gedicht is niet alleen qua inhoud mooi en boeiend, maar zeker ook qua vorm.

 

Volgende keer – 8 april (zie de kalender) gaan we Hester Knibbe lezen.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress