Recensies

‘Het geheim der Eersten’ door Henriëtte Hemmink

Zijn oog valt op een artikel over een amateurhistoricus die een boek schreef waarin hij onder meer beweert dat terpen zijn aangelegd volgens een ‘groter’ plan, waarmee een oervolk een boodschap wil overbrengen.”

In wat een kruising is tussen een spannend boek en een esoterische wetenschaps-roman worden we via het persoonlijke leven van de hoofdpersonen Thomas, Emma en Linde meegevoerd in een zoektocht naar verborgen samenhangen tussen de ligging van de Friese terpen, astrologie, heidense rituelen, christendom en esoterie.

Thomas is natuurkundige en werkt bij een instituut voor lucht- en ruimtevaart. Door zijn wetenschappelijke aanleg zoekt hij alles tot op de feitelijke bodem uit, ook als hij iets leest dat hem in eerste instantie onwaarschijnlijk overkomt: de planmatige, geheime achtergronden achter de aanleg van de terpen, dorpen en steden. Zijn vriendin Emma is ook van het onderzoekende type, maar dan gericht op de reacties van Thomas en haar geheime geliefde. Ze heeft een droom over een man die in de rest van het verhaal de onbekende bedreiger lijkt te zijn.

Thomas komt, mede geïnspireerd door zijn uitdagende collega Linde, steeds meer tot de kern van de vragen rond de aanleg van dorpen, kerken en andere bijzondere plekken in Friesland. Toeval bestaat niet: om te beginnen bij Hindeloopen, met als sterrenbeeld Steenbok (de Joodse equivalent voor dit sterrenbeeld heet Naphtali en betekent hinde) komt hij op het spoor van de samenhang tussen de positie van de sterren in een sterrenbeeld en de positie van terpen en gebouwen van diverse Friese plaatsen. Zo boven, zo beneden…

Het ‘grote’ plan, bekend bij een aantal genootschappen, wordt stukje bij beetje ontrafeld. Daarbij worden mooie verbanden gelegd, o.a. tussen diverse ‘heidense’ riten enerzijds en gebeurtenissen in het Christendom anderzijds. De oorsprong van onze Christelijke ‘cultuur’ blijkt voor een deel te liggen binnen eerdere ‘heidense’ gebruiken, en veel Friese woonplaatsen herbergen oud-heidense heiligdommen.
In een wat folkloristisch aandoende setting ontspint zich een verhaal met relationele onderstromen en veel informatie over de achtergrond van de heidens -, esoterisch – en astrologisch planmatige bouw binnen het Friese.

Ik vind het boek wat hinken op twee gedachten: aan de ene kant een spannend verhaal willen schrijven en aan de andere kant een voldoende onderbouwde samenhang proberen te ontrafelen van wat niet gemakkelijk aannemelijk is te maken. De spanning loopt niet tot een kookpunt op en het wetenschappelijke gehalte wordt wat in de weg gezeten doordat het in de setting van een verhaal moet passen. Daarnaast vragen de uitweidingen over de verbanden met de mythologie, Graal, Arthur, God en de hele wereld soms veel van de aandacht.
Een door iemand gemaakte vergelijking met ‘De Da Vinci Code’ gaat mij een flinke straat te ver. Wie nieuwsgierig is naar de onderliggende betekenissen en niet perse van cliffhanger naar cliffhanger wil lezen, zal hierin echter een leuk boek treffen.

Uitgeverij                      Louise te Grou, 2014
Pagina’s                        424
ISBN                             978 9491 536 243

Goingarijp, 20 februari 2015, Olaf Janssen

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress