Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht

Antjie Krog in de poëzieweek

Antjie Krog, een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse schrijvers van dit moment, komt met enige regelmaat naar Nederland om uit haar werk voor te lezen. Ook dit jaar tijdens komt ze de poëzieweek een nieuwe bundel presenteren, de Nederlandse vertaling van Medeweten, een ‘oordonderende leeservaring, met sagte en kragtige gedigte’.  In de bundel zouden  alle thema’s uit haar eerdere werk samenvloeien: vrouw-zijn, ouder worden, de worsteling met ongelijkheid en racisme in haar Zuid-Afrika en de verhouding tussen mens en universum.

Op Gedichtendag 29 januari wordt Medeweten  gepresenteerd in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Met haar ongeëvenaarde voordracht,  zal Antjie zelf haar gedichten lezen. Daarnaast gaat ze in gesprek met Stephan Sanders over haar werk en haar betrokkenheid bij haar land. Dichters Mark Boog en Marieke Barnas eren haar met een gedicht. De Duits-Afghaanse zangeres Simin Tander – even betoverend als Krog! – zal zingen.
Meer info: http://denieuweliefde.com/programmas/gedichtendag-2015–de-stem-van-antjie-krog.479.html

Op 30 januari is ze in Utrecht, in Tivoli Vredenburg. Tijdens de finale van het NK Poetry slam zal zij tussen de rondes door zal zij uit haar werk voorlezen. Er zijn behalve de 8 finalisten, waaronder Sannemaj Betten, Wieke van der Linden en Marloes Robijn zijn er meerdere optredens; Ellen Deckwitz presenteert.
Meer info: https://www.tivolivredenburg.nl/nl/agenda/detail/1021/Finale_NK_Poetry_Slam_2015

Op zaterdagmiddag 31 januari treedt Antjie Krog op in het RO theater tijdens de Poëzieweek International, samen met o.a. dichter des Vaderlands Anne Vegter.
Meer info: http://www.poetryinternationalweb.net/pi/site/activity/page/24985/Poezieweek-International

Antjie Krog debuteerde op 17-jarige leeftijd met een dichtbundel ‘Dochter van Jefta, en heeft sindsdien zowel proza, poëzie als non-fictie geschreven, eigenlijk allemaal over Zuid-Afrika. In de jaren 90 deed ze voor de radio verslag van de zittingen van de waarheids- en verzoeningcommissie onder voorzitterschap van Desmond Tutu, waar duizenden verslag deden van hun ervaringen met het Apartheidsregime. Ze heeft haar ervaringen met de commissie verwerkt in “De kleur van je hart”, een uniek persoonlijk verhaal dat schokt, verheldert en uitdaagt. Ook haar roman “Relaas van een moord” en haar dichtbundel “Kleur komt nooit alleen nie” (tweetalig uitgegeven) geven de toestand in Zuid-Afrika weer en werpen vragen op als ‘wat gebeurt er met ons nu we alles weten?’ en ‘hoe moet het nu verder?

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress