Recensies

‘Bloedlijn’ door Corine Hartman

Corine Hartman (1964) begon in 2013 met Bloedlijn een spannende psychologische thrillerserie. Voor dit boek was zij genomineerd voor de Gouden Strop en won zij een Crimezone Award. Dit eerste deel van de serie laat ons kennis maken met rechercheur Jessica Haider.

Recherheur Jessica Haider is haar zoon verloren bij een ernstig misdrijf. Na een half jaar verlof gaat ze weer aan het werk. Haar zaak betreft een zelfmoord van een zestienjarig meisje uit een kwekersgezin. Vanaf het begin heeft Haider grote twijfels over de vermeende zelfmoord van het meisje en behandelt ze de zaak als een moordonderzoek. Naast de moordzaak is er in Bloedlijn een andere dominante verhaallijn, namelijk rondom Haider als persoon en dan vooral haar gevecht met het verdriet en de boosheid rond het overlijden van haar zoon. De man die haar zoon vermoordde is nog steeds op vrije voeten en ze is vastbesloten om hem te vinden.

Hoofdpersoon Jessica Haider blijkt zich, ondanks haar beroep, niet al te strikt aan de wet te houden. Ik kreeg hier een dubbel gevoel bij, want de keuzes die ze maakt zijn in haar situatie weliswaar begrijpelijk, maar ze zijn moeilijk te rijmen met haar functie als wetsdienaar.

Echter, het verhaal staat als een huis, Bloedlijn is een echte pageturner. Het boek komt razendsnel op gang: al na een tiental bladzijdes ontstaat er een spanningsboog door de zaak met het zestienjarige meisje dat zelfmoord pleegde en doordat je nieuwsgierig raakt naar wie rechercheur Jessica Haider precies is, en dan vooral naar wat er in haar verleden is gebeurd. Hierna kon ik het boek dan ook moeilijk weg leggen. Ik wilde weten hoe de zaak zou gaan aflopen, een eigenschap die een thriller mijns inziens altijd moet hebben.

Het verhaal kent een paar onverwachte plotwendingen, waardoor de spanning niet weg ebt. Zo blijft het boek verrassen tot aan de laatste bladzijden. De karakters worden goed uitgediept en Corine Hartman geeft beeldende beschrijvingen, waardoor de personages en het verhaal echt tot leven komen.

Hoofdpersoon Jessica Haider wordt op zowel de voor- als achterflap van het boek aangeduid als de Nederlandse Dexter. Ik heb de Dexter-boeken van Jeff Lindsay niet gelezen, maar wel de tv-serie gezien die daarop gebaseerd is. Hoewel ik het, toen ik het begon te kijken, spannend vond, werd het mij na enige tijd wat ongeloofwaardig. Dit gevoel kreeg ik soms ook tijdens het lezen van Bloedlijn. Dat is naar mijn mening dan ook de moeilijkheid van een dergelijke serie: de geloofwaardigheid zien te behouden.

Uitgeverij       Karakter, 2013
Pagina’s         281
ISBN:             978 9045 201 504

Recensie door Linda Poell, januari 2015

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress