Activiteiten Binnen de Vrouwenbibliotheek Utrecht Leesgroepen Poëziegroep

De poëziegroep leest Ester Naomi Perquin

Het was een van de eerste tamelijk koude dagen van het jaar en omdat de Vrouwenbibliotheek de hele dag leeg had gestaan, was het binnen ook best wel fris… Maar we warmden snel op bij de gedichten van Ester Naomi Perquin. We hadden heel pragmatisch drie gedichten van haar website geplukt, dat waren achtereenvolgend Meisjes (uit Servetten halfstok), Onderzoek (uit Namens de ander) en Legale activiteiten 1 & 2 (uit Celinspecties).  Het eerste gedicht kwam ons bijna liefelijk voor – vooral na het lezen van het derde gedicht – en we werden blij van de technische perfectie (het ritme! de klanken!). Onderzoek vonden we wat lastig, maar we kregen wel duidelijk negatieve Big Brother-associaties. Het laatste gedicht (in twee delen) was het naarste – gewelds- en martelingsinstructies dan wel -registraties – en plaatse voor ons de twee andere gedichten in perspectief: Meisjes werd voor ons een bijna lief, eeuwig-waar gedicht over ontluikende seksualiteit en de onbepaalde, maar dwingende entree van de jongens. Onderzoek leek ons wel meer in het verlengde van Legale activiteiten te liggen: de onaangename ongelijke verhoudingen, de rol van angst en geweld. Perquin kwam op ons over als een behoorlijk maatschappelijke dichteres, niet iemand die eindeloos mediteert over een woord….

IMG_20150121_200945

Volgende keer lezen we Elisabeth Eybers, de grande dame van de Zuid-Afrikaanse poëzie