Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht

Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR)

IFFR-Poster1Vandaag begint de 44e editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam.
Het IFFR heeft als doelstelling het organiseren en daarmee bevorderen van filmfestivals en filmweken in Rotterdam, en alles wat bij komt kijken. Het biedt een gevarieerd en boeiend programma, voor elk wat wils. Daarbij kiest het festival voor jong en opkomend filmtalent, voor filmauteurs met een onafhankelijke en vernieuwende signatuur en voor filmmakers of kunstenaars die innovatief of experimenteel grenzen verkennen en overschrijden. 

Een van de programmaonderdelen is Signals, retrospectieven en filmprogramma’s rond actuele of historische thema’s. Dit jaar is een van de Signals ‘Feminisme’, met als werktitel “What the F?!” Omdat het feminisme na jaren afwezigheid weer een veelbesproken onderwerp is geworden. Waar gaat feminisme over? Alleen over gelijk(waardig)heid, of is er meer? Wat betekent die gelijkheid?
What the F?! wil een bijdrage leveren aan het debat hierover met de vertoning van een reeks hedendaagse films, die de uitgangspunten tegelijk toejuichen én ter discussie stellen. What the F?! biedt, met het feministisch gelijkheidsprincipe in het achterhoofd, verrassende invalshoeken – voor vrouwen én mannen. 

What the Films?!, een overzicht zoals vermeld op de IFFR-website
Cart, een Zuid-Koreaanse protestfilm van letterlijk strijden voor je rechten, waarin een groep vrouwelijke supermarktmedewerkers het management verrast met hun vasthoudende acties

To the editor of the Amateur Photographer, een impressionistische documentaire over een feministisch foto-instituut in Leeds – in veel opzichten een film over feminisme en activisme in de jaren zeventig en nu.
A girl walks home alone at night, waarin een vampirella rondwaart in het fictieve Iraanse ‘Bad Town’. 

Me quedo contigo draait de rollen om in de strijd der seksen en benadert geweld vanuit een confronterend oogpunt. Discussie gegarandeerd!
No men beyond this point is een tongue in cheek-mockumentary, die een wereld beschrijft waarin de man met uitsterven wordt bedreigd. De wereld geregeerd door vrouwen ziet er een stuk beter uit, maar is het wel zo’n utopia, een wereld zonder mannen?
Dreamcatcher van documentairemaker Kim Longinotto  is een aangrijpende film over Brenda, die in Chicago tippelende vrouwen helpt en zelfvertrouwen geeft, dankzij haar energie, humor en bovenal haar eigen ervaring.
Sand dollars is een Dominicaanse film die op een heel tedere manier naar vrouwen kijkt, vertelt over de relatie tussen twee vrouwen van heel verschillende klasse, leeftijd en achtergrond, en hoe hun afzonderlijke verlangens verstrikt raken met de liefde en genegenheid voor elkaar.
The strange Eyes of dr Myes van Nancy Andrews is geen realistische of poëtische vertelling, maar een vrije en oorspronkelijke mix van invloeden, uiteenlopend van musical tot horror, in een verhaal over een wetenschapster die haar onderzoek niet opgeeft, ondanks dat ze door haar omgeving niet serieus wordt genomen.

In de indrukwekkende documentaire Acts and Punishment blikken de leden van Pussy Riot terug op hun spraakmakende performances en de rechtszaak die leidde tot hun veroordeling – intelligent, uitgesproken en tegendraads.
In de Roemeense film Self-Portrait of a dutiful Daughter is veel intiemere rebellie is te zien. De 30-jarige Cristina vindt in een persoonlijk en grappig portret op bescheiden schaal haar eigen weg.

Meer info over festival en programma, inleiding en artikelen:
– https://www.iffr.com
– https://www.iffr.com/nl/iffr-2015/programmaonderdelen/signals-what-the-f/
– https://www.iffr.com/nl/iffr-2015/programmaonderdelen/signals-what-the-f/een-inleiding-door-bianca-taal/
– http://www.opzij.nl/nl/artikel/42269/iffr-neemt-feminisme-onder-de-loep.html

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress