Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Recensies

Writers Unlimited

phpThumb.phpVanavond begint de 20e editie van het internationale literatuurfestival Writers Unlimited in Theater aan het Spui en Filmhuis in Den Haag. Een festival met optredens van schrijvers vanuit de hele wereld in meer dan zestig programma’s. Deze lustrumeditie heeft als thema ‘At Home’: het gaat over thuis zijn in de breedste zin van het woord, variërend van de ruimte die we delen met onze geliefden en familie tot het thuishoren in een gemeenschap of een land.

De vrijdagavond en zaterdagavond vormen het hart van het festival. Er is vrijdag een openingslezing door Karen Armstrong, bekend van haar boeken over (wereld)godsdiensten. Daarna zullen op verschillende podia schrijvers voordragen uit werk dat zij in opdracht van het festival schreven, lezen voor uit hun boeken of gaan met elkaar in gesprek over actuele thema’s. Deelnemende schrijfsters zijn o.a. Cynthia McLeod (Suriname), Karin Amatmoekrim, Mensje van Keulen, Petra Stienen, Leela Corman (VS), Jennifer Clement (VS/Mexico), Maaza Mengiste (VS/Ethiopië), Nina Polak, Hester Knibbe, Maria Barnas en Niña Weijers. Christina Branco zal zingen.

Toeval of niet, op deze editie van het festival zijn vele schrijvers te gast die het afgelopen jaar in de literaire prijzen zijn gevallen. Ze geven acte de présence op Friday Night Unlimited (16 januari), Saturday Night Unlimited (17 januari) en op het Schrijversfeest op zondagmiddag 18 januari.

Niña Weijers – Anton Wachterprijs 2014, de tweejaarlijkse prijs voor een literair prozadebuut, voor haar roman De consequenties. Op het festival is zij te gast met de Egyptische auteur Muhammed Aladdin en de Amerikaanse striptekenares Leela Corman in een Engelstalig programma, dat geleid wordt door Arjan Visser (De Tien Geboden)

Hester Knibbe is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, die eind januari wordt uitgereikt. Ze treedt op in Ode aan Remco’s jas op Friday Night Unlimited (16 januari).

Maria Barnas – Anna Bijns Prijs, de onderscheiding voor Nederlandstalige literatuur van vrouwen, voor haar bundel Jaja de oerknal. Zij opent op de 18e het Schrijversfeest met een gedicht.

Mensje van Keulen – Constantijn Huygens-prijs voor haar hele oeuvre. Generatiegenoot Maarten ’t Hart zwaait haar lof toe.

Voor meer info en kaarten:http://www.writersunlimited.nl/winternachten/index.php