Recensies

‘Dagpauwoog’ door Eva Meijer

Dagpauwoog - Eva MeijerAls kunstenaar Iris Dagpauwoog, na een bloeiende carrière van ruim 20 jaar, in een dip zit besluit ze te verhuizen naar de kust, waar ze al snel bevriend raakt met buurman Marcel en overbuurvrouw Renée.

Samen met Marcel viert ze oud en nieuw en hij vertelt dat hij een website beheert ter promotie van veganisme. Iris helpt hem met de opzet van de website en raakt steeds meer overtuigd van dierenleed en kiest ervoor om veganistisch te gaan leven.

Ze wil haar gedachtegoed verder uitdragen en Marcel geeft aan dat hij bompakketjes plaatst bij slagerijen om een discussie opgang te brengen over de vee-industrie. Geleidelijk went Iris aan het idee en verdiept ze zich via internet in dierenrechtenactivisme. Nadat ze de feiten kent en begrijpt wat de acties betekenen, besluit ze om voor Marcel een bompakket in de brievenbus van een slagerij te stoppen.

Na het eerste pakketje gooit ze er nog een paar in brievenbussen bij slagerijen, maar besluit al snel dat ze er mee wil stoppen, omdat de acties de publieke opinie gaat tegenstaan. Marcel wil niet van stoppen weten.

Tot hij op een avond totaal verwilderd bij haar voor de deur staat. Bij het vervoeren van een pakje is het misgegaan en is er een vrouw om het leven gekomen. Marcel en Iris vluchten in de auto van Renée en zwerven enkele dagen door het land. Bij een routine controle wordt de auto aangehouden. Iris stapt uit en Marcel ziet kans om weg te scheuren. Iris belandt in de gevangenis.

Wanneer haar zaak moet voorkomen, volgt er een lange verdedigingstoespraak over dierenleed. De rechter gaat niet mee in haar kijk op de situatie en ze krijgt een straf van twee jaar. Al vindt ze de dagen in de gevangenis saai, er ontstaat een soort van ritme en vriendschap tussen de vrouwen en met name met haar celgenoot. Al krijgt ze het wel moeilijk wanneer ze op het journaal ziet dat Marcel is overleden. Hij is omgekomen bij het plaatsen van een bompakketje. Het is niet duidelijk of er opzet in het spel is.

Door inmenging van Berend komt Iris vervroegd vrij, maar ook dan kan ze haar draai niet meer vinden. Als haar hondje Pol overlijdt neem ze een dramatische beslissing.

Dagpauwoog is Eva Meijer’s tweede roman. Het is een vrij somber boek. Gedurende het hele boek hoopte ik op een positiever inslag in het leven van Iris.
De hoofdpersoon van het boek ontpopt zich als een activiste, de schrijfster laat geen mogelijkheid onbenut om te schrijven over dierenleed. Er wordt mijn inziens te veel nadruk op gelegd.

Over de auteur                                                                                                                                   
Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter.               
Korte verhalen en gedichten van haar hand zijn onder andere verschenen in De Revisor, Tirade en De Brakke Hond. Ze is mede-oprichter van literair collectief De Jagers. Eva’s debuutroman Het schuwste dier (Prometheus) verscheen in 2011 en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw & Proza DebuutPrijs.

Haar website is het bekijken waard http://www.evameijer.nl/

Uitgeverij        Cossee, 2013
Pagina’s          254
ISBN                978 9059 364 523

Recensie door Esther Warnaar, december 2014

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress