Recensies

‘Een lied voor Achilles’ door Madeline Miller

Een lied voor Achilles beschrijft het tragische liefdesverhaal tussen de jonge prins Patroclus en godenzoon Achilles.

Het verhaal begint wanneer de jonge Patroclus onder begeleiding van zijn vader samen met vele andere mannen zich aanbiedt als vrijer voor de mooie Helena, dochter van de koning van Sparta. Tijdens een ritueel waarbij de mannen zich één voor één voorstellen, wordt er aan de mannen gevraagd om een eed af te leggen. Met deze eed beloven ze Helena te verdedigen tegen iedereen die probeert haar van haar echtgenoot afneemt. Patroclus legt deze eed af, maar hij wordt niet gekozen tot toekomstig echtgenoot van Helena.

Zijn jonge leven gaat verder en neemt een noodlottige wending. Tijdens een vechtpartij doodt hij zijn tegenstander. Als vergelding wordt hij door zijn ouders verbannen. Voor zijn gewicht in goud wordt hij ondergebracht bij de koning van het kleine koninkrijk Phthia. Achilles is de adembenemende zoon van de koning. Hij is geboren uit een gedwongen relatie tussen de koning van Phthia en de zeenimf Thetis. Enige tijd na de geboorte is Thetis teruggegaan naar de zee. Achilles blijft haar aldaar bezoeken.

In de woning van de koning van Phthia wonen meerdere pleegzonen. Er ontstaat een vriendschap tussen Achilles en Patroclus. Achilles neemt Patroclus aan tot metgezel. De vriendschap verandert in een liefdesrelatie. Echter, Thetis is hierop tegen en op een nacht stuurt ze Achilles naar de centaur en leermeester Chiron. Patroclus loopt weg uit het huis van de koning en voegt zich bij Achilles.

Chiron leert de jongens alles wat ze moeten leren, onder andere geneeskunst, het interpreteren van de sterren, vechtkunst en de natuur. Na enkele jaren wordt Achilles door een boodschapper van zijn vader opgehaald. Zijn vader wil het volk toespreken en wil dat Achilles daarbij aanwezig is.

De boodschap die zijn vader heeft betreft niet alleen Achilles, maar ook Patroclus. Helena is ontvoerd en wordt gevangen gehouden in Troje. Er wordt een beroep gedaan op alle mannen om haar te bevrijden, maar in het bijzonder op de mannen, die de eed hebben afgelegd.

Thetis wil Achilles tegenhouden. Bij zijn geboorte is de voorspelling gedaan dat Achilles de beste strijder van zijn generatie zal zijn, maar ook dat hij nooit zal terugkeren van Troje en jong zal sterven. Ze laat Achilles verdwijnen naar een eiland waar hij trouwt met Deidamia. Achilles verblijft op het eiland als één van de dames van Deidamia om niet herkent te worden. Patroculus reist hem achterna en herkent hem en Achilles kiest openlijk voor hem in plaats van Deidamia. Deidamia vertrekt naar een tante en zal daar van de zoon van Achilles bevallen.

Achilles en Patroclus worden wederom opgeroepen mee te strijden. madeline-miller-lied-achilles-500x500Achilles komt in tweestrijd. Wanneer hij niet zal gaan, zal hij zijn genialiteit verliezen, het zal zijn krachten doen verwelken. Ze besluiten ondanks de voorspelling toch te gaan. Voor vertrek vertelt Thetis nog dat voordat Achilles zal sterven eerst Hector zal omkomen. Patroclus is zeer verdrietig bij het vooruitzicht dat zijn geliefde zal overlijden.

Aangekomen bij Troje volgt een jarenlange strijd. Achilles blijkt inderdaad een excellente strijder te zijn. Patroclus mijdt het strijdveld en behandelt de gewonden. Op een van de plundertochten wordt Briseïs meegenomen als slaaf. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen haar en Patroclus.

De gevechten duren voort en verergeren wanneer er een priester een vloek over de manschappen uitspreekt. In het negende jaar ontstaat er tevens strijd tussen de manschappen onderling. Het verhaal neemt een verrassende wending, waarbij zowel Hector als Achilles de dood vinden.

Ondanks dat ik geen liefhebber ben van het genre vond ik het een mooi verhaal en fascinerend om te lezen. Het boek is erg boeiend geschreven.

Over de schrijfster
Madeline Miller was born in Boston and grew up in New York City and Philadelphia. She attended Brown University, where she earned her BA and MA in Classics. For the last ten years she has been teaching and tutoring Latin, Greek and Shakespeare to high school students. She has also studied at the University of Chicago’s Committee on Social Thought, and in the Dramaturgy department at Yale School of Drama, where she focused on the adaptation of classical texts to modern forms. The Song of Achilles, her first novel, was awarded the 2012 Orange Prize for Fiction and was a New York TimesBestseller. It has been translated into twenty-three languages including Dutch, Mandarin, Japanese, Turkish, Arabic and Greek. Madeline was also shortlisted for the 2012 Stonewall Writer of the Year, and her essays have appeared in a number of publications including the GuardianWall Street JournalLapham’s Quarterly and NPR.org. She currently lives in Cambridge, MA, where she teaches and writes.   (uit: www.madelinemiller.com/the-author/)

Uitgeverij          Meulenhoff, 2012
Pagina’s            368
Vertaald             uit het Engels door Robert Neugarten (The song of Achilles)
ISBN                  978 9029 088 619

Recensie door Esther Warnaar, november 2014

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress