Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Nieuws

Simone de Beauvoir op 25 november

Eerder deze maand is Misverstand in Moskou uitgebrachteen nooit misverstand in moskoueerder vertaalde roman, of grote novelle, van Simone de Beauvoir. Ze schreef het in de 60-er jaren, in de tijd dat ze regelmatig met Jean Paul Sartre op uitnodiging van de Russische schrijversbond de Sovjet-Unie bezocht. Het verhaal gaat over een ouder echtpaar dat op bezoek gaat bij zijn dochter uit een eerder huwelijk. De communistische ideeën van de echtelieden lijken echter te verschillen, gevoed door m.n. wat zij ziet en ervaart in het land. Ze wil snel terug. Hoe gaan beide partners elk voor zich hiermee om en hoe met elkaar? Vanuit beide kanten wordt dit probleem belicht.

Alles welbeschouwd is de titel van het 4e en laatste deel van de autobiografie van Simone de Beauvoir, en nu ook de naam van een avond over het leven en werk van Simone de Beauvoir. Met als aanleiding
het uitkomen van Misverstand in Moskou wordt deze avond georganiseerd door SLAA (Stichting Literaire Activiteiten alles welbeschouwd - avond Simone de BeauvoirAmsterdam) samen met uitgeverij de Geus en de Jonge Historici. Schrijfster Hanneke Hendrix zal de avond openen met een persoonlijk betoog over Misverstanden in Moskou. Leden van de Interbellum Leesclub waaronder schrijfster Esther Gerritsen, schrijfster/theatermaakster Marjolijn van Heemstra, schrijver/regisseur Matin van Veldhuizen en (toneel)schrijfster Marijke Schermer zullen elk op hun eigen manier het werk en het leven van Simone de Beauvoir bespreken. Er zal worden ingegaan op haar jeugd, haar schrijverschap en waarom dit zoveel heeft betekend voor de positie van de vrouw, en haar levensgezel Sartre. Sociaal filosofe Karen Vintges schreef in1992 Filosofie als passie, haar proefschrift over het denken van Simone de Beauvoir. Op 25 november zal ze onder meer spreken over de tegenstrijdigheid in het leven van De Beauvoir. Bracht die hetgeen zij schreef zelf in de praktijk?

De avond vindt plaats in de Tuinzaal van de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord, en begint om 20u.
Meer info: http://www.slaa.nl/events/alles-welbeschouwd-een-avond-over-het-leven-en-werk-van-simone-de-beauvoir/