Recensies

‘Omwille van het bloed’ door Suzanne Binnemans

De dichtbundel Omwille van het Bloed begint eigenlijk voordat het echt is begonnen. Op de eerste pagina staat een citaat van Willem Elsschot:
“Het hart luistert slechts naar het hart.”

Daaronder de dankbetuiging van Suzanne Binnemans zelf:
“Voor Mijn Vader. Tegen de middelmatigheid.”

Deze dichtbundel is vooral naar haarzelf gekeerd, een kijkje in het leven van een kind dat begrijpt dat haar vader, een alcoholist, ziek is, maar daar niets aan kan veranderen.

Ze beschrijft haar vader als een man op zee maar niet als zeeman, daar is hij te zwak voor. In plaats daarvan zet ze hem neer als een man die telkens weer op het punt staat zich te verdrinken. In haar gedichten distantieert ze zich van dit gedrag, en toch voelt ze zich intens met haar vader verbonden. Al was het maar ‘omwille van het bloed’.

De bundel is opgedeeld in drie delen: de Verzoeking, Belofte en Schuld, en de Verzoening.
Elk deel zet zijn eigen toon, maar loopt ook weer in elkaar over. Belofte en Schuld gaat eigenlijk verder waar de Verzoeking is begonnen, waarbij de ‘ik’ in elk gedicht steeds verder wordt afgemat. Steeds moeilijker in staat om het de vader telkens weer te vergeven. Toch wordt die poging gedaan in de Verzoening.

Op de binnenflap het boek wordt Suzanne Binnemans’ dichtkunst beschreven als ‘op het scherp van de snede geschreven, als uit graniet gehakt’. Persoonlijk vond ik de gedichten van Binnemans zachtaardiger dan dat, niet alleen in het deel van de Verzoening, waar ik die vergevende toon juist verwacht, maar ook in de eerste twee delen van de dichtbundel. Wat mij betreft hadden de zinnen wel wat harder mogen zijn, maar misschien is het feit dat ik haar de teksten het liefst ‘uit kwarts’ had zien hakken wel totaal irrelevant.

Zoals de dankbetuiging van Binnemans op de eerste pagina al duidelijk maakt is dit een dichtbundel voor haar vader, en vanuit haarzelf geschreven. Met dat in het achterhoofd is het dan misschien toch net zo scherp als dat het zou moeten zijn.

Uitgeverij         In de Knipscheer, 2013
Pagina’s          40
ISBN                978 9062 658 107

Recensie door K. Monpellier, oktober 2014

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress