Recensies

‘De Toeschouwers’ door Hilde Vandermeeren

Marion, de hoofdpersoon uit deze literaire thriller, is webdesigner. Na een kickbox-wedstrijd wordt ze door haar tegenstander en vriendin gevraagd om een paar weken op haar 12 jarige dochter, Chavi, te passen. Door de weeks zal Chavi verblijven in een, voor haar nieuw, internaat. Chavi is een wat stil en teruggetrokken meisje, dat moeite heeft met het zich thuisvoelen op het internaat.

Wanneer Marion Chavi wegbrengt, krijgt ze een onbehaaglijk gevoel, met name van internaatsbegeleider Gilles Ramus. Dit wordt versterkt als ze hem opzoekt op internet. Ze besluit te solliciteren naar een partime baan van internaatopvoeder op hetzelfde internaat. Door die baan hoopt ze Chavi te kunnen beschermen en niet meer dezelfde fouten te maken als ze in haar verleden heeft gemaakt.

Kort daarna wordt er een moord gepleegd op het internaat. De schilder wordt ’s nachts vermoord. Vlak voor zijn dood maakt hij een foto van de dader. Helaas neemt de dader zijn fototoestel mee. Alleen weet de dader niet dat er een automatische backup van de foto is gemaakt.

Marion speelt geen actieve rol in het oplossen van dit misdrijf. Het boek bevat verschillende verweven verhaallijnen. Het doel van Marion is het beschermen van Chavi, maar of ze hier in slaagt….

Een aantal mensen hebben een belangrijke rol spelen in het boek.
Zoals Isabeau, dochter van advocaat, die streng gebonden is aan regels, op straffe van opname in een psychiatrische inrichting.
Camille, die uit een radicaal rechts milieu komt en dit uitdraagt.
Marleen Vandeweghe, een docente, die een zeer slechte relatie heeft met haar collega Devriendt. Marleen heeft geen makkelijk leven.
Zelfs de rechercheurs krijgen een karakter, doordat er geschreven wordt over hun privéleven.

Door middel van flashbacks krijgt de lezer inzicht in de redenen van Marion om Chavi te beschermen. Marion is een pittige dame, maar ze worstelt met een groot schuldgevoel.

Het boek bevat 63 korte hoofdstukken en is, buiten de flashbacks, chronologisch geschreven vanuit verschillende personen. Hierdoor leest het boek heel makkelijk. De clou had naar mijn mening wat geraffineerder mogen zijn.
Het boek behandelt de thema’s kindermisbruik, verwaarlozing en pesterijen. De titel De Toeschouwers slaat op de mensen die aan de zijlijn toekijken bij deze problematiek.

Over de auteur
Hilde Vandermeeren (1970) schreef meer dan veertig kinder- en jeugdboeken, waarvan vele werden bekroond. Met haar psychologische thriller Als alles duister wordt begon haar carrière als misdaadauteur. Haar debuut werd bekroond met de Hercule Poirot Publieksprijs (jaarlijkse literatuurprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman) 2013 en stond op de longlist van De Diamanten Kogel 2013.

Uitgeverij    Querido, 2013
Pagina’s      304
ISBN            978 9021 455 938

Recensie door Esther Warnaar, september 2014

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress